Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De indicator op de koppeling van mijn caravan werkt niet goed

Vraag gesteld door P. v.d. Weijden op 11 april 2023

Ik heb een caravan met Alko koppeling. Als de koppeling op de trekhaak gekoppeld wordt, schiet de hendel horizontaal en zie ik een rood palletje verschijnen. Dit was altijd groen.
De koppeling zit muurvast op de kogel van de trekhaak.

De monteur van de stalling (ook BOVAG-onderhoud) zegt dat het rode palletje (indicator) geen probleem is. Als de trekhaak maar stevig vastzit.
Met de monteur hebben we bij diverse caravans een losse kogel in de koppeling van de caravans gestopt. Bij ca 30 % van de caravans was het palletje rood. Bij andere caravans voor een deel rood en voor een deel groen.
Verder was opvallend dat als je diverse keren de losse kogel in de koppeling van de caravan stopte dan was de kleur soms wisselend. De ene keer rood, de andere keer voor een deel rood en voor een deel groen. Dus bij dezelfde caravan!

Wat is uw mening. Kan ik veilig de weg op, of is er een probleem?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de indicator van de koppeling. Na het aankoppelen wordt deze niet (helemaal) groen.

 

Indicator

Het klopt dat de indicator soms niet helemaal groen kan worden. U kunt daarom ook maar beter niet vertrouwen op deze indicator. De beste manier om te controleren of koppeling goed vast zit op de trekhaak, is om na het bevestigen, het neuswiel een stukje op te draaien, totdat u de achterzijde van de auto omhoog ziet komen. Zo controleert u of de koppeling daadwerkelijk goed vast op de kogel zit.

Wanneer uit deze controle blijkt dat de koppeling goed vast zit, kunt u met een gerust hart gaan rijden.
Ongeacht de kleur van de indicator.