Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De gegalvaniseerde tentstokken roesten, valt dit onder garantie?

Vraag gesteld door F. Meyers op 21 augustus 2022

Ik kocht twee jaar terug een nieuwe voortent en zie nu op twee stokken corrosie/roest, de rest allemaal niet. De zaak waar ik de tent kocht zegt dat er geen garantie op de tentstokken zit omdat die nat weggeborgen kan zijn. Het is gegalvaniseerd staal, dat moet daar toch tegen kunnen?
Hebben zij gelijk, is er geen garantie op tentstokken?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


Uw gegalvaniseerde tenststokken roesten nog binnen de garantietermijn. Valt dit wel of niet onder de garantie?

Door staal te galvaniseren komt er een laagje andere materiaal, bijvoorbeeld zink, op het staal. Daardoor kan het beter bestendig zijn tegen roest. Maar uiteindelijk kan ook dit materiaal weer gaan roesten, zeker als door slijtage het laagje er deels weer af gaat. Dat kan bij tentstokken, die soms over elkaar heen glijden, het geval zijn. Als er dan ook nog vocht bij komt, dan kan het proces snel gaan en kan er roest ontstaan binnen de garantie termijn die niet aan de leverancier te verwijten hoeft te zijn. Men mag dit daarom inderdaad uitsluiten van garantie.

Aan de andere kant kan een productieproces natuurlijk ook een keertje fout gaan en dit zal wel onder de garantie vallen. Wat in uw situatie het geval is, is niet te zeggen. Juridisch gezien is er toch wel wat van te zeggen; het gaat er om bij wie de bewijslast ligt. De eerste zes maanden (en binnenkort twaalf maanden, want de wet wordt gewijzigd ten gunste van de consument) ligt de bewijslast dat het geen productiefout is bij de leverancier. Daarna draait het om en moet de consument bewijzen dat hij niets beschadigd heeft en dat er geen water bij is gekomen. In de praktijk is dat niet echt haalbaar.

U kunt de stokken het beste licht afschuren en eventueel van een laagje blanke lak voorzien.