Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Certificering onderhoud aan de caravan

Vraag gesteld door S. van Til op 17 augustus 2022

Tegenwoordig bieden meerdere partijen caravan onderhoud aan. Zoals de Vakgarage en Profile.
Er is mij niet duidelijk of dit ook gecertificeerd is zoals een BOVAG onderhoudsbeurt.
Onder welk certificaat valllen deze onderhouds beurten?
Het zal uiteraard vakkundig gebeuren.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


Het is u opgevallen dat er meerdere partijen zijn die onderhoud aanbieden voor een caravan. Als voorbeeld geeft u de Vakgarage en Profile.

BOVAG

Wanneer deze bedrijven een onderhoudsbeurt aanbieden, hoeft het niet zo te zijn dat men dezelfde zaken controleert verplicht bij een BOVAG onderhoudsbeurt. Tevens hoeft dit niet te betekenen dat het onderhoud niet goed uitgevoerd wordt. Bij een BOVAG onderhoudsbeurt aan een caravan of camper, horen wel specifieke werkzaamheden zoals bijvoorbeeld een vochtcontrole. Er zijn ook overigens ook niet BOVAG aangesloten bedrijven die prima werk afleveren. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat bijvoorbeeld een Vakgarage, wél bij de BOVAG aangesloten is.

Geschil

Indien u onder de voorwaarden van de BOVAG een onderhoudsbeurt laat uitvoeren, is het vooraf duidelijk welke punten gecontroleerd zullen worden. Bij een geschil over een reparatie of garantiekwestie kunt u dat altijd voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie. Deze geschillencommissie zal dan een bindende uitspraak kunnen doen. Ook de keten 'Vakgarage' geeft aan te kunnen bemiddelen in geval van een geschil, maar ze geven niet aan of dit ook een bindend advies is.

VACO

Veel Profile garages zijn wel bij de VACO aangesloten, omdat de focus vooral op banden ligt. De VACO is met name een brancheorganisatie voor jet bandenbedrijf waar u als consument geen beroep op kunt doen. 

Of deze bedrijven dus ook zaken als een vochtcontrole, of het afpersen van het gas systeem kunnen verzorgen, zult u dus goed vooraf moeten bespreken.