Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenspanningscontrolesysteem ontbreekt op mijn kampeerauto

Vraag gesteld door R. Dekker op 9 maart 2023

Wij hebben in december 2021 een 2e hands Weinsberg CaraBus (basis: Fiat Ducato 250) gekocht bij Swart Campers in Balk (Fr). Volgens de RDW gegevens ( kenteken: L-102-GG ) datum eerste toelating en datum eerste te naamstelling beide 26-05-2021.
Bij het wisselen van banden merkte de garage op, dat de CaraBus geen TPMS systeem heeft, wat volgens de garage op deze bus verplicht zou moeten zijn. Hebben zowel rond de wielen, het Info systeem en de dashboard (controle lampje) na gelopen, maar inderdaad, er is geen TPMS gemonteerd.
Volgens de garage is dit verplicht sinds 2014 en inmiddels ook een APK (af-)keur waarde.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een gebruikte Weinsberg Carabus uit 2021, op basis van een Fiat Ducato 250 gekocht.

Het blijkt dat er geen TPMS systeem aanwezig is wat volgens de garage waar u geweest bent wel aanwezig zou moeten zijn. Aldus de garage een reden tot afkeur van uw camper bij de APK.

Duitse goedkeuring

Deze Weinsberg is van oorsprong een Duitse camper, en als bedrijfswagen gebouwd. Voor de Duitse typegoedkeuring bestond er voor deze voertuigen in 2021 geen TPMS verplichting. Deze verplichting is er pas sinds 2022 voor nieuw gehomologeerde voertuigen en pas vanaf 2024 voor alle nieuw geleverde voertuigen. Omdat het Europees zo geregeld is dat de Duitse typegoedkeuring overgenomen wordt in andere Europese landen, geldt voor uw camper in Nederland deze verplichting ook niet, ondanks dat het in Nederland zo geregeld is dat deze campers fiscaal gezien onder de categorie M1 personenauto's vallen.

APK

Gelukkig voorziet ook de APK in deze situatie. De APK stelt dat er pas sprake is van afkeur als er er storing in het systeem zit of wanneer bijvoorbeeld het controlelampje brandt. Dit staat als volgt in Artikel 5.2.27 van het APK handboek:

De waarschuwingsinrichting van het controlesysteem voor de bandenspanning van personenauto's in gebruik genomen na 31 december 2017, mag geen defect aangeven.

In uw geval is er geen TPMS systeem aanwezig en kan de auto er dus ook niet op afgekeurd worden. De APK kan alleen aanwezige systemen beoordelen op hun werking.