Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zonnepaneel zelf installeren, of laten doen?

Vraag gesteld door op 3 april 2022

is het te doen om zelf zonnepanelen op de camper te installeren. welke panelen komen daarvoor als beste in aanmerking

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U vraagt zich af of het te doen is om zelf zonnepanelen op een camper te installeren, en welke panelen hiervoor in aanmerking komen.

Zonnepanelen installeren

Het installeren van zonnepanelen op een camper is in de regel iets voor een specialist om aan te leggen. Het vereist kennis en kunde van elektrotechniek, en tevens moet zullen de panelen stevig op het dak bevestigd moeten worden en moet er een doorvoer voor de bekabeling gemaakt worden door het dak. Kennis van de carrosserie is dus ook nodig. Daarnaast moeten kabels (het liefst zo onzichtbaar mogelijk) gelegd worden en voordat alles aangesloten wordt, moet getest worden of het zonnepaneel ook werkt. Daarnaast moet er speciale regelaar moet aan het laadsysteem toegevoegd worden. Ik kan uiteraard niet inschatten hoe uw technische vaardigheden zijn, maar in de meeste gevallen is het dus vrij specialistisch werk. Bij een onjuiste montage liggen lekkage en brandgevaar op de loer.

Welke panelen?

Welke panelen in aanmerking komen hangt van een aantal zaken af. U zult moeten berekenen welke opbrengt u nodig heeft en de welk paneel daar bij past. Grofweg zijn er 2 soorten panelen. De mono-kristallijn en de poly-kristallijn. Hierbij leveren de mono-kristallijn vaak net ietsje meer rendement op dan de poly-kristallijn, zeker bij direct licht. Ze zijn dan meestal ook net iets duurder. De mono-kristallijn zijn te herkennen aan de bijna zwarte kleur.