Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zitplaatsen kenteken geldig in buitenland

Vraag gesteld door op 20 april 2022

Wij hebben een zelfbouw camper uit 2011, waar 6 zitplaatsen zijn geregistreerd op kenteken. 3 daarvan zijn achterin, in treinzit, zonder gordel (omdat dat voor 2012 nog mag gelden als zitplaats). Volgens de NL regelgeving mogen we daar gewoon personen vervoeren, maar mag dat ook in het buitenland? Wij willen graag met een groepje naar Italie reizen, en vervoeren daarbij 2 mensen achterin (en 3 voor). Mag dat? Zijn we dan in geval van ongeluk verzekerd?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten hoe het zit met de gordelplicht voor uw zelfbouw kampeerauto.

Uitzonderingen

Hier is helaas geen duidelijk antwoord op te geven omdat dit uitzonderingen in zowel de Nederlandse, als de buitenlandse wet betreft. Omdat de bestemming van deze zitplaatsen onduidelijk is, geldt in Nederland het voordeel van de twijfel. Ook duidelijk is dat de buitenlandse autoriteiten geen regels kunnen opleggen aangaande het aanwezig zijn van autogordels, (de regels in het land waar het voertuig staat geregistreerd gaan voor). Vaak geldt de algemene regel dat iedereen aanwezig in de auto een autogordel moet dragen (de verkeersregels van het land waar gereden wordt gaan hier voor).  Maar voor bv. klassieke voertuigen kan er dan een uitzondering zijn, waarbij een buitenlandse auto dan een speciaal kenteken krijgt, met andere rechten.
De wetgeving verschilt per land en áls het is toegestaan om zonder gordel te rijden, dan is dit in de uitzonderingen te vinden, niet in de basisregels. Wij houden dit niet bij om dat het zelfs in Nederland juridisch al niet heel doortimmerd is.

Verzekeringstechnisch

Verzekeringstechnisch zien we niet direct risico’s. Er zijn ons geen gevallen bekend van een verzekeringsmaatschappij die dekking uitsluit bij het niet dragen van een autogordel. Bij het bepalen van de omvang van de schade zou wel rekening gehouden kunnen worden met het feit dat geen gordel wordt gedragen. Bij een inzittende verzekering zou een procentuele correctie worden toegepast bij (letsel)schade.

Wetgeving

Voor de zekerheid hierbij de wetgeving of een gordel moet zijn gemonteerd: Of een zitplaats moet zijn voorzien van een autogordel hangt af van het soort voertuig en de datum van eerste toelating. 
Voor personenauto's vanaf 1 januari 1990 (dus ook voor kampeerauto's gebaseerd op een personenauto (categorie M) zijn autogordels verplicht op alle naar voren gerichte zitplaatsen. Vanaf 1 oktober 2000 moeten ook alle naar achter gerichte zitplaatsen zijn voorzien van een gordel. 
Voor bedrijfsauto's is 31-12-1997 een belangrijke datum. Vanaf die datum moeten alle naar voren gerichte zitplaatsen van een gordel zijn voorzien. 
In oudere kampeerauto’s zijn, net als in oude personenauto's of bedrijfswagens, hoeven soms dus geen autogordels aanwezig te zijn. Als duidelijk is dat de zitplaats bestemd is voor gebruik tijdens het rijden mogen deze zitplaatsen (zonder gordel) gebruikt worden. In oude kampeerwagens zijn echter ook vaak 'zitplaatsen' aanwezig (in het woongedeelte) waarvan niet duidelijk is of deze bestemd zijn voor het vervoer van passagiers. Omdat de bestemming van deze zitplaatsen onduidelijk is, geldt in Nederland het voordeel van de twijfel, tenzij duidelijk is dat de 'zitplaats' niet bestemd is voor vervoer van passagiers tijdens het rijden. 

Conclusie

Formeel mag u in Nederland, naast de zitplaatsen voorzien van gordel, dus ook de andere zitplaatsen gebruiken mits duidelijk is dat deze zitplaatsen voor vervoer van passagiers tijdens het rijden bestemd zijn. Het is natuurlijk wel raadzaam om op alle zitplaatsen die u wilt gaan gebruiken voor het vervoer passagiers tijdens het rijden, goedgekeurde gordels (deugdelijk) te laten monteren. In Nederland kan dus al discussie ontstaan over de vraag of u verder mag rijden zonder dat alle passagiers een gordel dragen (het mag wettelijk gezien wel, maar niet iedere opsporingsambtenaar is hiervan op de hoogte). In het buitenland zal een dergelijke discussie al snel vervelend worden, ook door een eventuele taalbarrière. Het wel of niet dragen van een autogordel kan dan middels een boete en eventueel het stoppen van de verboden handeling (je mag niet doorrijden) worden gesanctioneerd. Mede vanwege het veiligheidsrisico raden wij daarom aan toch gordels te monteren.