Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zesde versnelling en cruise control met aanhanger?

Vraag gesteld door op 20 juni 2022

Ik rijd een wat sterkere diesel (150pk) en ga met een vouwwagen (tot 750kg) naar Kroatië. Ik vraag mij af of het geen kwaad kan om in de 6e versnelling en/of met cruisecontrol aan te rijden met deze combinatie.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U gaat met een diesel met 150pk en een vouwwagen tot 750kg naar Kroatië op vakantie. De auto heeft 6 versnellingen en u vraagt zich af of u met deze combinatie in de 6e versnelling, èn met de cruisecontrol kunt rijden.

Diesels hebben over het algemeen vrij veel koppel bij lage toeren, het zal me dus niets verbazen als het geen probleem is om grotendeels in de 6e versnelling te kunnen rijden. Wel moet u er rekening mee houden dat wanneer u gaat klimmen, het wel verstandig kan zijn om een lagere versnelling in te schakelen. Het motortoerental stijgt dan iets, maar dat is gunstig voor de smering en koeling en geeft minder kans op motorvervuiling.

Wanneer is het dan nodig om terug te schakelen?

Allereerst geeft rijden op de cruisecontrol wat minder gevoel hoe de motor presteert, wanneer het omhoog gaat. Iets wat hierbij helpt is om tijdens een klim soms even wat gas bij te geven. Merkt u dat de auto makkelijk versnelt, dan is het niet nodig om terug te schakelen. Merkt u nu dat er weinig gebeurt wanneer u gas bij geeft, of dat zelfs de snelheid terugloopt op de cruisecontrol, dan is dat een aanwijzing om juist wel terug te schakelen. Het kan zeker geen kwaad om het motortoerental tijdens een klim juist wat hoger te houden.

Dit geldt overigens ook voor het afdalen. Afremmen op de motor is beter dan continue bijremmen. Mocht bijremmen nodig zijn, doe dat dan zo mogelijk kort en stevig.