Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke band moet ik kiezen voor mijn caravan?

Vraag gesteld door J. Korevaar op 27 maart 2022

Type 185/80/R14c  load 100/102
Is er verschil tussen budget band Hifly en Hankook
Voldoen budget banden ook? bijv Gaja Tungal (GT)
Of andere budget banden .

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U vraagt zich af of er een verschil zit tussen tussen een aantal verschillende banden voor een caravan. U noemt daarbij de merken Hankook, Hifly en GT radial. 

Bandentests

De ANWB voert regelmatig bandentests uit voor personenwagens, hier blijkt dat er vaak grote verschillen zitten in banden en dat de premium merken vaak wel hoger scoren dan de budget merken. Bij deze test worden eigenschappen zoals gedrag bij droog en nat wegdek, geluidsproductie, slijtage etcetera allemaal meegenomen. Veel van deze eigenschappen zijn voor een personenauto van belang, maar voor een caravan eigenlijk helemaal niet van toepassing.

Voldoende draagvermogen

Omdat juist lichte bestelautobanden (C-banden) beschikken over een hoger draagvermogen, zijn deze uitermate geschikt voor caravans. Bij een caravan is eigenlijk het hebben van voldoende draagvermogen de belangrijkste eis. Hier voldoen alle door u genoemde banden aan.

Het merken van kwaliteit bij caravan

Ongetwijfeld zullen er zeker kwaliteitsverschillen tussen de verschillende banden zitten, de vraag is echter hoeveel u daarvan gaat merken bij een caravan. Vaak worden bij een caravan de banden niet vanwege slijtage vervangen, maar juist vanwege de leeftijd. Zo zult u van een hogere geluidsproductie niets merken tijdens een rit en snelheden liggen lager waardoor ook weggedrag minder een rol speelt. Van de GT Radial weten we bijvoorbeeld dat dit een veel gebruikte band is, die we zelfs soms als eerste montage tegen komen bij caravans. Onder auto's komen we dit merk vrijwel niet tegen als eerste montage.