Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke accu is geschikt voor mijn mover?

Vraag gesteld door op 14 april 2022

Ik bezit een caravan met mover, max. gewicht caravan 1400kg, mover Truma SE.(volautomaat).
De (lood)accu, VMF 105 Ah uit 2008 werkt nog steeds goed, maar wil ik gezien de ouderdom vervangen door weer een loodaccu, mogelijk wat lichter en dus kleiner. De accu is alleen in gebruik voor de mover. Op internet lees ik voor deze toepassing dat ik moet kiezen voor een semi-tractie of een (deep) cyclische accu. Beide types komen voor in de productielijn van VMF.
Welk type adviseert u mij en kan ik ik zonder problemen naar een kleinere accu, b.v. 80 Ah?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt uw huidige lood accu vervangen door een andere wat lichtere accu. U denkt eraan om over te schakelen op een Semi-tractie of een deep-cycle accu.

Ontladen

Wanneer ik in de specificaties kijk is de Semi-tractie accu de lichtste met 18 kilo. Voor zover ik kan zien is de Deep-cycle accu van VMF een gel accu. Het voordeel van een deep-cycle accu ten opzichte van een Semi-tractie accu, is dat deze tot 80% ontladen kan worden in tegenstelling tot de 50% die een Semi-tractie accu kan hebben. In dat opzicht is dan de deep-cycle accu de beste keuze.

Gewichtsbesparing

Wanneer ruimte en gewichtsbesparing voor u belangrijk is, zal er ten opzichte van de huidige accu niet heel veel winst te behalen zijn. Voor echte gewichtsbesparing zou u eigenlijk over moeten stappen op een lithium accu (LifeP04). Deze accu's zijn echt een stuk kleiner en lichter. Vaak hebben deze accu's tevens een eigen interne lader erin zitten. Een Lithium accu kan waarschijnlijk niet met uw huidige boordlader geladen worden. Nadeel van deze accu's is dan dat de prijs wel een heel stuk hoger ligt.