Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk onderhoud nodig na 4 jaar stilstand in Frankrijk?

Vraag gesteld door S. Klatt op 5 juni 2022

Wij hebben een oude caravan waarmee wij onze zomervakanties doorbrengen. Deze staat sinds 4 jaar in Frankrijk gestald. Wij overwegen om deze dit jaar mee terug te nemen naar huis. Nu vraag ik mij af welke punten ik kan controleren om dit veilig te doen. Voordat ik de caravan vanuit Nederland vertrok heb ik er nog nieuwe banden onder laten monteren. Deze zijn nu max 5 jaar oud. De verlichting werkt ook nog. Maar wat kan ik nog meer controleren en zijn er misschien locaties waar ik deze kan laten checken in het buitenland?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft een caravan in de stalling staan sinds 4 jaar en u overweegt om deze mee naar huis terug te nemen. De verlichting werkt, de banden zijn maximaal 5 jaar oud en u wil graag weten wat u nog meer kunt (laten) controleren alvorens u veilig op pad kunt.

Qua banden en verlichting, is in dit geval een visuele controle en het op de juiste spanning brengen van de banden voldoende. Wel adviseren we om elke 2 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Zeker met een stilstand van zo'n 4 jaar is het verstandig om voor een flinke rit er zeker van zijn dat de remmen, het oploopgedeelte van de rem en de rest van het onderstel (rubbers, wiellagers en koppeling) in goede staat zijn. Juist stilstand is voor een remsysteem slechter dan regelmatig gebruik. In principe zou een goede garage of caravan of aanhangwagenspecialist dit soort onderhoud moeten kunnen uitvoeren. Wij hebben helaas geen lijsten van Franse garage dit onderhoud kunnen doen, vaak werkt lokaal informeren het beste.