Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het ledig gewicht van een caravan?

Vraag gesteld door op 13 april 2022

We zijn van plan om een andere caravan te kopen, maar ik ben een beetje de weg kwijt in de formulering ledig gewicht.
Wat is nu bij een caravan van bv 2016 het ledig gewicht?
Wat valt er nu wel en niet onder, ik krijg het gevoel dat iedere dealer/handelaar er een eigen draai aan geeft.
Is dit voor mij helder te maken?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U bent van plan een andere caravan te kopen, en u vraagt zich af wat het ledig gewicht is.

Accessoires

Het ledig gewicht van een caravan is altijd terug te vinden op het kentekenbewijs. Dit is het gewicht wat de caravan leeg weegt op het moment dat deze uit de fabriek komt. Het lastige bij caravans is dat er in de loop van de tijd vaak allerlei accessoires aangebracht worden die eigenlijk vast aan de caravan zitten. U kunt daarbij denken aan een mover, een fietsenrek, een extra accu of wellicht een zonnepaneel. Het monteren van deze accessoires gaat ten koste van het laadvermogen van de caravan.

Toegestane maximum massa

Een caravan mag nooit zwaarder zijn dan de toegestane maximum massa, die eveneens op het kentekenbewijs vermeld staat. Wel kan het zijn dat de toegestane maximum massa lager is dan de technisch toegestane maximum massa. Wanneer dat het geval is, kunt u bij de RDW de toegestane maximum massa laten verhogen. Uiteraard nooit hoger dan de technisch toegestane maximum massa.

Conclusie

Mijn advies is dan ook altijd om een caravan die u aanschaft te laten wegen. Alleen dan weet u precies, wat de caravan zonder dat u deze ingepakt heeft weegt, en hoeveel gewicht u nog aan bagage mee kunt nemen.