Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer dienen mijn caravanbanden vervangen te worden?

Vraag gesteld door J. Witsenburg op 19 februari 2022

Mijn caravanbanden hebben dot 3616 de caravan is echter in maart 2018 voor het eerst de weg opgegaan en toen ook voor het eerst op kenteken gezet. Caravan heeft een 100 km sticker. Wanneer dienen de banden vervangen te worden.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft een caravan met banden die voor het eerst in gebruik zijn genomen in maart 2018. U geeft aan dat er een Tempo 100 sticker op de caravan zit.

Als het goed is, heeft u dan ook een Tempo 100 verklaring bij de papieren. De Tempo 100 verklaring is overigens alleen in Duitsland van toepassing. Er wordt inderdaad de eis gesteld dat de banden niet ouder mogen zijn dan 6 jaar. Hierbij is de DOT code leidend.

Wanneer vervangen?

Wij zijn van mening dat de banden van een caravan na 6 jaar niet vervangen hoeven te worden, mits er nog voldoende profiel aanwezig is en de banden jaarlijks gecontroleerd worden op beschadigingen en uitdroging. Ons advies is om na 10 jaar de banden preventief te laten vervangen. Omdat niet helemaal duidelijk is wanneer de banden daadwerkelijk onder de caravan gemonteerd zijn, zou ik dan de DOT code als uitgangspunt nemen. Gaat u dus niet naar Duitsland, of vindt u het niet nodig om 100Km/uur te rijden, dan zou u kunnen overwegen de banden goed te controleren en zo mogelijk er nog even mee door te rijden.