Slijtage caravanbanden
Vraag gesteld door A. Versteegh op 26 april 2022
Ben sinds 2 jaar in het bezit van een nieuwe caravan van het merk Fendt. Nu blijkt dat mijn banden al bijna helemaal versleten zijn tot 2 mm profiel. Ik heb ongeveer 2000 km gereden. Is dit normaal voor een caravanband. Banden zijn gelijkmatig over het hele profiel afgesleten. Werkplaats van dealer vond het niet vreemd. Ik wel na 2000 km
Antwoord van Harm
ANWB Expert
U wilt weten of caravanbanden na 2.000 km al al versleten mogen zijn.
Mogelijke oorzaak
Hoewel caravanbanden, afhankelijk van belading en gebruik, vaak sneller slijten dan de banden van een auto is 2.000 km wel heel erg weinig.
Het zou nog kunnen zijn dat er een Delta as (geknikte as) onder de caravan zit, waarvan bekend is dat sommige banden daar sneller van gaan slijten. Ik vind wel dat de dealer iets meer mag vertellen in welke richting het gezocht moet worden, bijvoorbeeld door de beladen caravan te wegen.
Uitlijning of wielophanging
Als er op het gebied van uitlijning of wielophanging iets mis lijkt en de dealer komt daar niet uit, dan kunnen ze de ondersteuning van de firma Triorep in Scherpenzeel (033-2778866) inschakelen. Die kennen ze ongetwijfeld en wellicht kunnen die met het chassisnummer van de caravan en de gegevens van de banden, op grond van hun ervaringen, op voorhand al wat meer vertellen.
Reacties
24-09-2024, J. Baan (ANWB-lid)
Als je een nieuwe Fendt caravan koopt mag je ook kwaliteitsbanden eronder verwachten voor zo'n uitgave. Geen vervanging van banden na 2 jaar of klapbanden binnen 4 jaar, zonder dat er sprake is van overbelading. A-Kwaliteitsbanden met een keurmerk moeten standaard gemonteerd worden. Niet wijzen naar de consument dat ie verkeerd of overbeladen is. Waar is die Bovagbeurt dan voor? Ook de bij een fabrieksvochtcontrole mag er naar de banden gekeken worden. De consument is altijd de dupe, die kan z'n portemonnee trekken.
27-09-2024, Mickel van Erp (ANWB-Expert)
Banden zijn uiteraard een slijtageonderdeel maar blijken in de praktijk bij caravans vaak lang mee te gaan. Toch kan het voorkomen dan vervanging veel eerder nodig is dan voorzien. Er worden meer kilometers dan gemiddeld gereden of er ontstaat schade aan een band. Denk bijvoorbeeld aan het raken van een stoep of het rijden door kuilen en gaten in de weg.
Hoe lang een band dus precies meegaat laat zich dus soms lastig voorspellen.
Omdat in de meeste gevallen banden altijd nog vanwege de leeftijd en niet door overmatige slijtage vervangen dienen te worden, heb ik niet de indruk dat er sprake is van structurele problemen of de montage van banden van ondermaatse kwaliteit bij nieuwe caravans. Zo ook niet bij Fendt.
Ook blijkt in de praktijk dat banden bij een BOVAG onderhoudsbeurt, echt wel de nodige aandacht krijgen.
Ons advies is om de banden na uiterlijk 10 jaar te vervangen als er voor die tijd geen reden is. Na 10 jaar kan niet meer gegarandeerd worden dat deze nog dezelfde eigenschappen hebben als nieuwe banden. Uiteraard is het advies wel om de banden zelf regelmatig visueel te controleren of slijtage, uitdroging of andere onregelmatigheden en zo nodig eerder te vervangen.
Mocht er toch sprake zijn van overmatige slijtage, dan ligt hier meestal een andere oorzaak aan ten grondslag. Ik zou dan willen aanbevelen om dit door de caravandealer te laten onderzoeken. Zo kunnen er problemen zijn met as van de caravan. Denk hierbij aan een onjuiste sporing of versleten asrubbers.
Deel deze pagina