Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slijtage caravanbanden

Vraag gesteld door A. Versteegh op 26 april 2022

Ben sinds 2 jaar in het bezit van een nieuwe caravan van het merk Fendt. Nu blijkt dat mijn banden al bijna helemaal versleten zijn tot 2 mm profiel. Ik heb ongeveer 2000 km gereden. Is dit normaal voor een caravanband. Banden zijn gelijkmatig over het hele profiel afgesleten. Werkplaats van dealer vond het niet vreemd. Ik wel na 2000 km

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of caravanbanden na 2.000 km al al versleten mogen zijn.

Mogelijke oorzaak

Hoewel caravanbanden, afhankelijk van belading en gebruik, vaak sneller slijten dan de banden van een auto is 2.000 km wel heel erg weinig.
Het zou nog kunnen zijn dat er een Delta as (geknikte as) onder de caravan zit, waarvan bekend is dat sommige banden daar sneller van gaan slijten. Ik vind wel dat de dealer iets meer mag vertellen in welke richting het gezocht moet worden, bijvoorbeeld door de beladen caravan te wegen.

Uitlijning of wielophanging

Als er op het gebied van uitlijning of wielophanging iets mis lijkt en de dealer komt daar niet uit, dan kunnen ze de ondersteuning van de firma Triorep in Scherpenzeel (033-2778866) inschakelen. Die kennen ze ongetwijfeld en wellicht kunnen die met het chassisnummer van de caravan en de gegevens van de banden, op grond van hun ervaringen, op voorhand al wat meer vertellen.