Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel of een reparatieset?

Vraag gesteld door D. van Landschoot op 19 mei 2022

Ik zou vanwege gewichtsbesparing mijn reservewiel thuis willen laten en een klein compressortje of zoiets willen gebruiken.
Wat raad u mij aan, wat is beter?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U overweegt om vanwege gewichtsbesparing, uw reservewiel thuis te laten en een kleine compressor met een reparatiesetje te gebruiken.

Lekkage

We zien overigens dat ook veel autofabrikanten overstappen op dit systeem, om gewicht te besparen en Co2 uitstoot te beperken. Over het algemeen werkt dit prima, echter alleen bij kleine lekkage's. Wanneer de lekkage groot is zal dit systeem niet werken. Alsnog zal er dan een nieuwe band gemonteerd moeten worden.

Wegenwacht

Aangezien u in dat geval geen reservewiel bij u heeft, zult u de wegenwacht moeten bellen. In Nederland wordt er vaak nog wel een oplossing gevonden, maar bijvoorbeeld in het buitenland zien we vaak dat een camper of caravan, dan alsnog afgesleept moet worden.

Conclusie

Het kan dan dus zijn, dat een ogenschijnlijk simpele reparatie, toch een tijdrovende bezigheid gaat worden. Veel garage's hebben niet de juiste band op voorraad en in het weekend kan er vaak geen nieuwe band geleverd worden. In dat opzicht zijn er genoeg redenen te bedenken waarom een reservewiel op sommige momenten heel handig kan zijn. Mochten echter genoemde bezwaren voor u geen probleem zijn, dan bespaart het thuislaten van een reservewiel wel behoorlijk wat gewicht.