Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met de Led verlichting lijkt opgelost, nu werkt de koelkast niet

Vraag gesteld door C. de Jong op 29 mei 2022

Ik heb reeds een kastje ertussen gezet, dat werkt perfect op de vrrlichting maar dan werkt de koelkast en de binnenverlichting niet meer.
Bij navraag blijkt dat er maar 8 van de 13 kabels aangesloten zijn in dit kastje. Blijkbaar voor aanhangwagens.
Bestaat er ook zoiets voor caravans ,dus 13 polig aangesloten.
Mijn caravandealer weet het ook niet.
En een werkende koelkast is toch wel prettig.
Knaus 450 FU 2022

Merk: Ford
Type: CMax grande
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 160

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft problemen met de led verlichting van uw caravan. Er was een storing die u door middel van een speciaal kastje heeft opgelost.

Ledverlichting

Het kan zijn dat deze storing ontstaat door een te geringe stroomafname van de ledverlichting. De auto ziet als het ware niet dat er een caravan achter hangt en de verlichting geeft vervolgens een storing. 

Kastje

Het plaatsen van dit kastje wat dit probleem zou op moeten lossen, werkt maar deels. Nu werken de koelkast en de binnenverlichting niet.
Het monteren van een dergelijk kastje, is dan niet de juiste oplossing.

Het probleem

Het is in deze situatie lastig om te bepalen waar precies het probleem zit. Naast een te geringe stroomafname kan er er ook sprake van een ander probleem zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huidige trailermodule niet goed geïnstalleerd of aangemeld is, of dat er sprake is van een verkeerde kabelset.

Conclusie

In principe zou het systeem zonder zo'n kastje gewoon moeten werken, en zou de koelkast en de binnenverlichting moeten branden. De meest verstandige route naar de oplossing, is het opsporen waarom de led verlichting op uw caravan, zonder dit kastje niet werkt. Er zijn ook specialisten op dit gebied zoals ECS-Electronics die oplossingen kunnen bieden voor dit soort problemen. Het plaatsen van weerstanden die extra warmteontwikkeling geven, of het plaatsen van een kastje zoals u gedaan heeft zouden niet nodig moeten zijn.