Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik een nieuwe acculader aanschaffen bij het vervangen van de accu voor de mover?

Vraag gesteld door op 10 mei 2022

Sinds enige tijd heb ik problemen met de accu en/of de druppellader voor het bijladen van de accu van mijn caravanmover.
Beide accessoires zijn sinds 2003 in gebruik; dus redelijk bejaard. De mover en toebehoren zijn van het merk Powrmovers 1234. De accu (merk) PowrBattery is 105 ampère; de acculader is een Powrcharger , 12 volt, 10 ampère.
Als de caravan op de stalling stond bewaarde ik de accu thuis en hield hem constant aangesloten op de druppellader. Tot voor kort geen enkel probleem; het controle lampje gaf steeds aan (groen licht) dat de accu “vol”was. Enige tijd terug merkte ik dat het controlelampje aangaf, zonder dat de stroom was onderbroken, dat de accu nog maar “half vol” was (geel licht) en dat ging dan weer over in de waarschuwing “leeg” (rood licht). Daarom de acculader c.a. losgemaakt van het stopcontact en na enige tijd weer aangesloten. Vlot na aansluiting gaf het groen lichtje dan weer aan: accu “vol”. Enkele dagen later werd het dan weer “half  vol “en “leeg”. Dit “spel” herhaalde zich enige malen.
Ik nam contact op met de leverancier en die gaf aan -niet geheel onverwacht na 19 jaar- dat de accu aan vervanging toe was. Ook gaf hij aan dat de druppellader vervangen moest worden. Ik kreeg daarbij de indruk dat hij wel heel erg graag een nieuwe -redelijk prijzige- acculader wilde verkopen. Mijn vraag is: kan ik op eenvoudige wijze controleren of de druppellader ook aan vervanging toe is.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U heeft problemen met de accu en het laadsysteem van uw mover accu. Het bleek dat de accu het begeven heeft en u tevens een nieuwe druppellader nodig had.

Wat heel goed mogelijk is, is dat uw oude acculader niet geschikt is voor een ander en nieuwer type accu. In 19 jaar tijd is er wel het nodige veranderd op accu gebied. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u nu een AGM of lithium accu heeft, waarvoor uw oude lader niet geschikt is. Wanneer u een accu gekocht heeft met dezelfde specificaties en techniek, dan is het onduidelijk waarom de acculader ook vervangen zou moeten worden. U kunt dus beginnen om de oude accu met de nieuwe te vergelijken. meestal staat er een code op om te kunnen zien wat voor accu het betreft, bijvoorbeeld Pb/Ca, Ca/Ca, Gel, AGM of LiFeP04.

In de gebruiksaanwijzing van de accu lader kunt u terugvinden of deze lader voor de desbetreffende accu geschikt is.