Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met de buscamper rijden naar Frankrijk

Vraag gesteld door op 25 april 2022

Ik ga op vakantie met een buscamper Adria 3500 kg. de afmetingen zijn: L 6400/ B 2050/ H 2750 cm. Mijn vragen: kan ik overal rijden zoals met een persoon auto zonder problemen? moet ik camper navigatie gebruiken of mag het met mijn eigen  auto navigatie rijden i.v.m. de afmetingen van de bus camper?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of er beperkingen zijn i.v.m. de afmetingen en het gewicht van uw camper.

Lengte

De lengte zal alleen een probleem kunnen zijn op parkeerplaatsen. De breedte en gewicht zouden in theorie ergens gemaximaliseerd kunnen zijn, maar zelf B-weggetjes zijn voor een breedte van 2.20 m geschikt en beperkingen voor het gewicht onder de 3500 kg komen eigenlijk nooit voor, zeker niet op doorgaande wegen.

Hoogte

De hoogte is wel iets om op te letten. Er zijn zeker bij of in steden tunnels waar u niet door kunt. Die staan wel aangegeven, maar het verkeer kan juist daar uw volle aandacht eisen. Meestal kunnen vrachtwagens op de doorgaande wegen ook wel door tunnels, maar een bekende instinker is de tunnel op de westelijk rondweg om Parijs (A86). Daar geldt een maximum van 2,00 m voor de hoogte, dus met een camper of caravan kan je daar niet door. De meeste mensen nemen overigens de oostelijke rondweg om Parijs heen.

Rotswanden

In bergachtig gebied, zoals de mooie Route Napoleon, kunnen de rotswanden aan de bovenkant minder zijn uitgehakt dan aan de onderkant. Ze hellen soms naar binnen en dan moet je naar links uitwijken en dus goed op tegenliggers letten. Zowel de beperking op de rondweg als de wegen in de bergen staan gemarkeerd op de voor leden gratis verkrijgbare ANWB Routekaart met een caravansymbooltje, dat u ook voor de camper kunt gebruiken. Er zijn drie gradaties: blauw is voor ervaren chauffeurs, rood betekent "af te raden" en een kruis door de caravan betekent dat er een verbod is voor caravans en dan meestal ook voor campers of andere hoge voertuigen. Zo kunt u zelf bepalen hoe spannend u de rit wilt maken.

Navigatie

Sommige navigatiesystemen houden rekening met de hoogte van een voertuig, maar die moet dan wel van te voren zijn ingevoerd. 100% betrouwbaar zijn ze lang niet allemaal en er kunnen ook tijdelijke beperkingen zijn. Het blijft dus ook met navigatie goed opletten.