Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een auto een aanhangwagen trekken die een hoger toegestaan totaalgewicht heeft?

Vraag gesteld door E. Peters op 31 maart 2022

de vraag is als ik een caravan heb met standaard 1200kg as en deze is verhoogt naar 1500kg.
Mag ik die dan trekken  met mijn auto die max 1200kg mag trekken. Omdat er soms in advert staat dat het gewicht weer naar beneden kan worden gebracht. Maar wat is daar het nut van ?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of u met een auto die 1200 kg mag trekken een aanhangwagen mag trekken die een hoger toegestaan totaalgewicht heeft.

Voorwaarden

Ja, dat mag onder twee voorwaarden. Beladen mag de aanhanger maximaal 1200 kg (inclusief kogeldruk) wegen en als het maximale gewicht van de auto en het maximale gewicht van de caravan boven de 3500 kg uitkomen, dan heeft u een BE of B+ rijbewijs nodig. Het laatste is soms een reden voor mensen om de aslast op het kenteken te verlagen, als zij niet het extra rijbewijs willen halen. Ook kan het zijn dat men in het buitenland discussies bij een eventuele controle wil voorkomen. Ik weet niet of dit vaak voorkomt, maar we horen het wel eens.

Rij-omstandigheden

De auto mag het dus trekken, of deze het onder alle omstandigheden goed kan is een tweede. 12% hellingen zult u altijd wel kunnen nemen, voor steilere hellingen heb ik even het kenteken nodig om te kijken wat de auto aan kan. Dan kan ik ook zien of de gewichtsverhouding van de combinatie klopt i.v.m. de wegligging. En een caravan die vrij veel mag wegen is soms ook vrij lang. En dan kan de wind meer invloed krijgen op het rijgedrag.