Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

koelkast

Vraag gesteld door W. Hali op 2 maart 2022

Sedert 2019 zijn we in het bezit van een nieuwe Dethleffs caravan  Nomad 460 EL 
Daarvoor hebben we al vele jaren gereden met diverse Knaus caravans met normale lage koelkasten waarvan het diepvries gedeelte goed koelde onder het rijden. De Nomad heeft zo’n nieuwe hoge koelkast  Het diepvriesdeel van de Nomad koelt echter niet goed, na 3 uur rijden is de temperatuur gezakt naar de buitentemperatuur of ongeveer 6 graden.
Bij navraag van de dealer kregen we als antwoord dat dit vaker voorkomt of de auto levert niet genoeg stroom.
Onze trekauto is al 8 jaar een Honda VRC nr.  

Kunt U ons een oplossing bedenken zodat ook het diepvries gedeelte onder het rijden voldoende koelt?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Dethleffs caravan waarvan de koelkast niet goed werkt tijdens het rijden.

Een niet goed werkende koelkast kan veel oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de koelkast zijn warmte niet goed kwijt kan via de ventilatieroosters. Een andere mogelijkheid is dat de er ergens in de 13-polige stekker of stekkerdoos niet goed aangesloten is.

Normaal gesproken heeft de 13-polige stekkerdoos, 2 constante plus aansluitingen. Een van deze aansluitingen is een geschakelde plus, die zorgt ervoor dat tijdens een stop de koelkast uitgeschakeld wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat de koelkast de accu leeg kan trekken als u een stop maakt. We zien in de praktijk vaak dat niet allebei de aansluitingen (pool 9 en 10 van de stekker) goed werken of volledig aangesloten zijn.

Tevens kan het zo zijn dat het batterij management systeem van de auto bij een grote vraag naar stroom, de stroom naar de koelkast afschakelt. Hierdoor krijgen de boordsystemen van de auto als het ware voorrang op de externe aansluitingen. Uiteraard kan er ook nog een probleem zijn met de bedrading die niet voldoende zwaar uitgevoerd is om de koelkast van stroom te voorzien. Daarnaast kan er nog een defect zijn aan de koelkast zelf waardoor het 12Volt circuit niet goed functioneert.

Om uit te zoeken waar de oorzaak precies ligt, zal er goed gemeten en onderzocht moeten worden waar nu precies het probleem zit.
Mijn advies zou zijn om een specialist op dit gebied te raadplegen die de moeite neemt, om zowel aan de auto, als aan de caravan kant, metingen uit te voeren.