Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan mijn auto veilig de bergen in met een caravan?

Vraag gesteld door H. van de Wal op 8 mei 2022

Wij rijden een Volkswagen Golf variant 1.4 tsi uit 2014. We zijn al langer op zoek naar een leuke caravan waarvan we zeker kunnen zijn dat de auto deze deugdelijk kan trekken. Ook in de zomervakantie richting Italië (haarspeldbochten etc.). Is een caravan type als Adria 462pu of Knaus 450fu met maximaal beladen gewicht 1300kg tot 1350kg aan te bevelen? Slingergedrag bij afdalingen en is de motor krachtig genoeg op hellingen?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of u met uw auto veilig de bergen in kunt met een flinke caravan.

Tot 1300 kg kunnen we dit hier wel adviseren, onze rekentool komt uit op 1290 kg. 1350 kg is eigenlijk net over de grens heen. Nu zal het niet op een tiental kilo's aankomen, maar dit geeft wel aan dat u zo'n beetje het maximum van de auto vraagt. Daar is deze op gebouwd, maar het betekent dat de belading en rijstijl hier echt een rol gaan spelen. Daar heb ik wel wat tips voor:

  • Houd een kogeldruk van 65 kg aan
  • Kijk uit met fietsen achterop de caravan en doe bagage in de caravan zo laag mogelijk en zo veel mogelijk bij de as.
  • Doe ook wat zware bagage in de auto en dan liefst op of voor de achteras (als u met 2 personen reist, kan de bank dan worden opgeklapt)
  • Laat de snelheid niet te veel oplopen. In de bergen bij het afdalen en op de snelweg max. 90-95 km/u waarbij inhalen met 100 km/u kan, maar niet in tunnels of bij afdalingen vanwege turbulentie.
  • Deze TSI's hebben al vanaf 1500 t/min heel veel trekkracht, maar dat is te laag voor goede smering en koeling (met caravan). Houd op de snelweg 2000-3500 t/min aan en helling op 3000-4500 t/min.