Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een Renault Kangoo ombouwen tot kampeerauto?

Vraag gesteld door op 12 mei 2022

Op sites zie ik Renault Kangoo bv omgebouwd tot een mini-camper. Kan dit in Nederland en hoe moet ik het aanpakken ivm goedkeuring?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt een Renault Kangoo ombouwen tot kampeerauto.

Aanpassingen

Op zich is bijna iedere auto om te bouwen, maar de ene is natuurlijk wat ruimer dan de andere. Afhankelijk van de aanpassingen moet de kampeerauto worden gekeurd. Als er bij wijze van spreke alleen een matras in de laadruimte wordt gelegd, dan heeft dit nergens gevolgen voor. Maar als de scheidingswand weg gaat wordt het volgens de wet misschien een personenauto en als u het speciale tarief voor de MRB (wegenbelasting) wilt betalen komen er nog veel meer eisen bij kijken, zoals een minimale hoogte.

Ombouwen

Op de site van de RDW vindt u bij de pagina bedrijfsauto ombouwen tot kampeerauto al heel veel informatie en er zijn veel, grotere of kleinere, bedrijven die zich hebben gespecialiseerd op dit gebied, als u de ombouw niet zelf wilt uitvoeren. Kangoocamper.nl is gestopt, lees ik op internet, maar er blijft genoeg over aan bedrijven die een volledige of gedeeltelijke ombouw kunnen uitvoeren. Zij hebben ook ervaring met het aanbieden voor een keuring, wat al snel handig kan zijn omdat het soms om details gaat die je eigenlijk moet weten.

Veel van deze bedrijven staan op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (5 t/m 9 oktober in de Jaarbeurshallen in Utrecht) en hier kunt u sowieso goed zien wat er allemaal mogelijk is en wat voor prijskaartje daar aan hangt.