Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een reservewiel voor een caravan aan te bevelen?

Vraag gesteld door J. Rasing op 19 juni 2022

Bij de verkoop van een caravan wordt een reservewiel veelal niet bijgeleverd. Raad u aan deze toch aan te schaffen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U geeft aan dat bij de verkoop van een caravan, een reservewiel vaak niet bijgeleverd wordt. U vraagt zich af of wij aanraden toch een reservewiel mee te nemen.

Het klopt dat dit vaak niet tot de standaarduitrusting behoort. Het is dan ook niet verplicht om een reservewiel bij u te hebben. Uiteraard scheelt het niet meenemen van een reservewiel wel behoorlijk wat gewicht. Wanneer u echter met een lekke band strandt, zien we juist bij caravans vaak dat de band zodanig beschadigd is dat deze in zijn geheel vervangen moet worden. Een garagehouder zal dan een band moeten bestellen. Op vrijdagmiddag stranden, kan betekenen dat u pas maandag op z'n vroegst weer verder kunt.

Stelt u zich hier op in, en vindt u dat geen probleem, dan is het een overweging om geen reservewiel mee te nemen. Wilt u echter wat meer zekerheid, dan zou mijn advies zijn om wel een reservewiel mee te nemen. De kans is groot dat u dan veel sneller onderweg bent. Mocht u ruimte hebben in de kofferbak van uw auto, dan is dat vaak ook nog eens de beste plek om het reservewiel mee te nemen. Uiteraard bestaan er ook speciale houders voor onder de caravan.