Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een elektrische auto geschikt om een caravan te trekken?

Vraag gesteld door op 28 juni 2022

Ik hoor regelmatig, dat het einde voor de benzine auto nabij is, maar ik vraag mij af, wanneer er elektrische auto's in staat zijn om een caravan te trekken. Of blijven hybride auto's daarvoor op de markt? Heeft de ANWB daarover enig idee?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft begrepen dat het einde van de benzineauto in zicht.

Elektrische auto's

Hoewel dat niet meteen het geval zal zijn, is het correct dat er waarschijnlijk vanaf 2035 geen auto's meer met een verbrandingsmotor op benzine verkocht mogen worden. Gelukkig staat de techniek niet stil en zijn er nu al wel degelijk elektrische auto's op de markt, die in staat zijn om een caravan te trekken. Sterker nog, dit jaar is zelf een elektrische auto als winnaar uit de bus gekomen van de jaarlijkse trekauto van het jaar verkiezing. Deze eer was aan de Hyundai Ioniq 5, een volledig elektrische auto dus.

Ontwikkelingen

Uiteraard zijn we ons er van bewust dat op dit moment de infrastructuur qua laden, nog niet overal zo goed is als in Nederland, maar we zien op dit gebied wel enorme ontwikkelingen, ook in het buitenland. Snellere laadmogelijkheden, meer laadplekken, grote accu's, het zijn allemaal zaken die bijdragen aan de mogelijkheden om met een dergelijke auto ook goed op vakantie te kunnen. Kijken we echt puur naar de kwaliteiten als trekauto, dan is een elektrische auto bijna niet te verslaan. Het enorme koppel vanaf stilstand, het hoge eigen gewicht, het maakt ze tot ideale trekauto's.