Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Informatie over de te hanteren kogeldruk

Vraag gesteld door op 30 juni 2022

Ik ben op zoek naar informatie over de te hanteren kogeldruk.
Op jullie website heb ik daar al een en ander over gelezen, en ik begrijp dat wanneer de kogeldruk van de auto lager is, dan van de caravan, het voor de ligging van de combinatie heel belangrijk is om de laagste kogeldruk te volgen. Dat lijkt mij ook logisch.

In mijn geval mag de auto 100kg hebben, en de vouwwagen 75kg. Voor de ligging van de combinatie lijkt het dan niet direct uit maken als de kogeldruk van de vouwwagen 80kg wordt, immers het trekkende zakt niet in of iets dergelijks. Maar welk ander risico neem ik dan?
Kan de koppeling van de vouwwagen dit niet aan?
Overigens zie ik op de type markering (zie foto) niet alleen S75 kg staan, maar naast e1 ook nog een S 100. Heeft deze laatste ook iets met de kogeldruk te maken, of is dat een totaal andere code. Ik kan het nergens op internet terugvinden.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft een vouwwagen, en u bent op zoek naar de juiste te hanteren kogeldruk.

Het klopt dat het u nooit de laagste waarde moet overschrijden. In uw geval is dat inderdaad 75kg. Toch is het voor een vouwwagen niet nodig en eigenlijk ook niet wenselijk om een dergelijk hoge kogeldruk aan te houden. U zou als vuistregel in dit geval een kogeldruk van 5% aan kunnen houden van het beladen gewicht. Ik verwacht dan dat een kogeldruk van 25-35 kg dan zeker voldoende zal zijn.