Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiat Ducato maakt een kuchend geluid

Vraag gesteld door H.J. van Dyk op 3 april 2022

Onze buscamper Fiat Ducato 2 win 2.3 Mjet 109 kw uit 2012 maakt een kuchend geluid bij het gas terugnemen. bij de garage kon het geluid ook op de brug worden opgewekt. oorzaak niet gevonden. heeft u een idee? de camper heeft 55000 km gereden

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw buscamper op basis van een Fiat Ducato, maakt een kuchend geluid bij gas loslaten. De garage heeft het geluid ook gehoord en kan het zelfs opwekken, maar kon geen oorzaak vinden.

Soms kan het opsporen van geluiden een behoorlijke klus zijn. Het op afstand beoordelen van het geluid is zo niet, nog moeilijker dan het proberen op locatie op te sporen.

U geeft aan dat het geluid op te wekken is, maar zelfs dan is de oorzaak niet meteen duidelijk.

Bij gas loslaten zien we vaak dat een motor enigszins kantelt. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat het geluid van een motorsteun of ophangrubber afkomstig is, maar problemen met de koppeling of turbo, een riem, kunnen ook niet uitgesloten worden. Duidelijke informatie kan soms helpen bij de opsporing. Is het geluid er altijd? Alleen bij warme of koude motor? Na een lange rit etcetera.

Uit de losse pols de juiste oorzaak proberen noemen, is voor mij niet meer dan meedenken naar mogelijke oorzaken.

Misschien dat een second opinion bij een garage met veel ervaring met deze modellen uitkomst kan bieden, soms kan herkenning van het geluid bijdragen aan een snellere opsporing van de oorzaak.