Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewegende versnellingspook Fiat Ducato

Vraag gesteld door op 8 juni 2022

Ik heb op 22 april 2022 mijn huidige camper na inruil oude camper opgehaald. Tijdens de rit naar huis blijkt dat de 6e versnelling op de snelweg bij het gas loslaten dan wel weer gas geven 2cm naar voren of naar achter beweegt. De verkoper van de camper geeft diverse keren aan dat het bij deze motoren normaal is. Het gaat om een Fiat Ducato 3ltr motor (177pk) uit 2012. Ook na hem in gebreke te hebben gesteld blijft de verkoper volhouden dat het hoort bij deze motoren omdat het hier om een normaal slijtage verschijnsel gaat. Ik ben hier voor aankoop niet op gewezen. Om eventueel verdere stappen te kunnen ondernemen zoals procederen heb ik een expertise rapport nodig die mijn gedachten bevestigd dat het niet een normale slijtage is. Ik heb e.e.a. al laten onderzoeken bij een Fiat garage. Deze hebben vastgesteld dat het zeker niet om de kabel of stang gaat die naar de versnellingsbak loopt, maar n.a.w. het probleem in de bak zit v.w.b. de 6e versnelling. In hoeverre kan een expert van de ANWB dit voor mij vaststellen.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert


U versnellingspook van de Fiat Ducato beweegt bij gas loslaten en gas geven zo'n 2 cm op en neer. U denkt dat dit een probleem in de versnellingsbak is.

Bewegende versnellingspook

Dat een versnellingspook een klein beetje beweegt bij een handgeschakelde versnellingsbak is vrij normaal. Er zit namelijk een directe verbinding door middel van bowdenkabels, tussen de pook en het schakelmechanisme op de versnellingsbak. Om geluid te dempen en trillingen te voorkomen hangt een motorblok samen met de versnellingsbak in rubbers. De motor en versnellingsbaksteunen zijn dermate soepel dat het motorblok bij gas geven en gas los een beetje kantelt. Dit kantelen kan ervoor zorgen dat u in het interieur de versnellingspook wat ziet bewegen.

Motorsteunen

Zijn dan de motorsteunen niet goed meer? Wanneer de motorsteunen versleten of gescheurd zijn kan het in zijn dat de motor en versnellingsbak teveel speling krijgen waardoor bij gas geven of gas loslaten deze kantelende beweging te groot wordt. Controle van de motorsteunen zal dus uit moeten wijzen of hier het bewegen van de pook vandaan komt en of deze aan vervanging toe zijn. Op zich lijkt me een beweging van 2 centimeter nog wel binnen de marge, maar het is wel iets om in de gaten te houden.

 

Reacties

A. Eikenelboom

Auteur - 20 juni 2023

Helaas geen goed nieuws voor u. De 6de versnelling is bij de DUCATO een echte overdrive versnelling. Als je deze te snel (bij lage toerentallen/snelheid) inschakelt slijt deze enorm door de grote kracht die ontstaat bij het 'slepen' van de zware camper. Ook bij mij begon het probleem zoals u beschrijft en is het geeindigd in een versnellingsbak revisie van € 4000,-.  Ik ga de 6 niet meer gebruiken of het moet op een rechte weg zonder heuvels zijn met een gangetje van +100.