Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik Adblue ook aan de pomp tanken met mijn camper?

Vraag gesteld door op 25 mei 2022

Kunnen wij met een Fiat Ducato ad blue tanken bij de pomp? Of is dit alleen voor vrachtauto's i.v.m. afgiftesnelheid? De verkrijgbare 5 en 10 litertankjes hebben geen passende schenktuit. Zijn wij de enigen met dit probleem?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u met uw Fiat Ducato AdBlue kunt tanken aan de pomp.

Er bestaan 2 soorten Adblue tankpistolen: Eentje voor vrachtwagens en eentje voor personenauto's.

Wanneer u het tankpistool gebruikt dat voor personenauto's gebruikt kan worden, kunt u eenvoudig AdBlue tanken aan de pomp met de Fiat Ducato.

In veel gevallen heeft de speciale AdBlue tankzuil, 2 verschillende tankpistolen, een voor personenauto's en eentje voor de vrachtwagens. Het tankpistool wat voor vrachtwagens geschikt is, heeft inderdaad een hogere afgiftesnelheid.  Is de tankzuil alleen voor personenauto's geschikt dan kan de Adblue ook hier gewoon getankt worden.

Er bestaan ook speciale schenktuiten die op de jerrycan geschroefd kunnen worden met een zogenaamde DIN45 aansluiting. De maken het vullen soms wat makkelijker wanneer u van Jerrycans gebruik maakt.

 

Reacties

B. den Boer

Auteur - 12 augustus 2023

In de handleiding van de fiat ducato (model 2023) staat op pagina 229. Bijvullen met tankpistool. U kunt bijvullen bij iedere Ad-Blue (UREUM)-distribiteur. Ga als volt te werk:
breng de ADBlue  nippel aan de vulopening begin met bijvullen en stop wanneer het bijvullen de eerste keer wordt onderbroken.

Zelf heb ik nog geen ad-Blue hoeven tanken maar zodra het nodig is ga ik gewoon een pomp proberen. bvk waar ook vrachtwagens tanken. Heb ik in iedergeval geen oude zooi (levensduur ad-blue = ± 1 jaar).  

PS fiat geeft ook aan wanneer u bijvult uit flessen controleer dan eerst de houdbaarheidsdatum.