Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

13 polige stekker caravan

Vraag gesteld door B. van Beek op 25 april 2022

Kan ik een 13 polige stekker van caravan vervangen voor een 7 polige stekker? Omdat aan de auto ook een 7 polige stekkerdoos zit.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U overweegt om de 13 polige stekker van de caravan te vervangen voor een 7 polige, omdat de auto deze aansluiting heeft.

Achteruitrijlicht

De 6 extra polen hebben natuurlijk een functie, maar het is de vraag of u die gebruikt. Als u geen constante stroom op de caravan nodig heeft om bijvoorbeeld een koelkast onder het rijden te gebruiken, dan is het achteruitrijlicht het belangrijkste vraagstuk dat overblijft. Aanhangwagens moeten voorzien zijn van een achteruitrijlicht als die in gebruik is genomen na 31 december 2012. Als uw caravan ouder is heeft u dit dus ook niet nodig en dan zou de 13 polige stekker vervangen kunnen worden voor een 7 polige.

Opties

Er zijn nog twee andere mogelijkheden. De auto kan worden aangepast naar 13 polig, soms is dat alleen maar een kwestie van een losse kabelboom voor de trekhaak (dat kost grofweg € 100) aanschaffen en inpluggen, maar het kan ook meer werk zijn. De andere optie is om een verloopstekker te gebruiken. Die heeft als voordeel dat u niets aan de bestaande aansluitingen hoeft te veranderen en als nadeel dat deze voor storingen kan zorgen, met name als de aansluitingen vuil zijn geworden.