Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk risico loop ik, nu er door elektrische lekstroom op de reservewielhouder smeltplekken in de wang van de band zijn opgetreden?

Vraag gesteld door Bert I op 19 maart 2018

Heb vorig jaar een 1,5 jaar oude Sprite Cruzer caravan gekocht. Bij controle bleek er elektrische (lek?)stroom op de reservewielhouder (ALKO) te staan. Precies op de 4 plekken waar de band op de houder rustte, zijn nu ovale 'moeten' te zien, die vermoedelijk zijn veroorzaakt door warmte. Immers de band heeft een druk van 3,9 Bar. Dat druk je niet zomaar in, ook niet met een ALKO houder. Welk risico loop ik, wanneer ik deze band zou monteren? Heb foto's beschikbaar.
Komt lekstroom op reservewielhouder vaker voor? Wat is daaraan te doen?
Graag advies, waarvoor alvast dank!

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft moeten in de wangen van de band van het reservewiel en denkt dat het komt doordat er stroom op heeft gestaan.

Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat er (lek)stroom op de houder van het reservewiel komt te staan. Ik zou niet weten hoe deze zou kunnen ontstaan, waarom bij de reserveband en ook nog eens door het rubber heen.

De Sprite Cruzer is uitgerust met een aardlekschakelaar. Bij de minst geringe lekstroom (30 mA) schakelt deze al af. Dat is een fractie van een seconde. Er kan dus nooit elektrische stroom op de caravan kunnen komen staan.

Om iets over de afwijkingen op de band te kunnen zeggen is het nodig dat ik de foto’s zie. Misschien kom ik dan tot een uitspraak.

 

 


***

 

 

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

 

Ik zie op de foto dat de wang is ingedrukt door de bevestigingsbeugel. Ik zie geen beschadiging aan de buitenzijde en ook de koordlagen kunnen niet beschadigd zijn.

Deze band is gewoon nog te gebruiken en zal na verloop van tijd wel weer een beetje in model komen.