Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van welk gewicht aangegeven op de vouwwagen moet je uitgaan?

Vraag gesteld door Martin v D op 28 mei 2018

Op de dissel (chassis) van onze vouwwagen staat vermeld GA 450 - 750 kg - S 75 kg. Ik neem aan dat 750 het maximaal totaalgewicht is en 75 kg de max. kogeldruk.

Op de bak van de vouwwagen zelf zit een gewichten plaatje waarop je gewichten kan "inslaan". Hierop zijn velden ingevuld: 650 kg, 650 kg en 36 kg. Nu is mijn redenering dat de wagen 650 kg weegt totaal, de later aangebrachte imperiaal 36 kg. Het totaal zou dan 685 kg zijn. Mag ik nu nog 65 kg bijladen tot 750 kg? We zijn voornemend om er een paar fietsen op te zetten en ik heb ook een bagagekoffer gemonteerd op het imperiaal.

Kunt u mij vertellen wat nu toelaatbaar is?

mvgr. Martin

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Afgaande van de gegevens die u op de vouwwagen heeft zien staan denk ik dat we te maken hebben met de maximum waarden die gelden voor het kale onderstel

GA zou Gesamtgewicht Anhänger (totaal gewicht aanhanger) kunnen betekenen en S de maximale Stützlast (kogeldruk)

De werkelijk toegestane waarden voor de uitvoering als vouwwagen worden door die fabrikant toegekend. Dat is terug te lezen uit de cijfers op het aangebrachte typeplaatje. Het is niet de bedoeling dat men daar zelf wijzigingen op aanbrengt.

Dus het maximale toegestane gewicht is 650 kg inclusief alle lading; inclusief de imperiaal. Die 36 kg zal de geadviseerde kogeldruk zijn.

Het is dus zaak om erachter te komen wat de vouwwagen nu weegt. Het verschil tot die 650 kg mag u nog bijladen.

Indien u merk, type en modeljaar van de vouwwagen opgeeft kan ik misschien nog iets concreter zijn.