Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag tijdens het rijden in de camper de gasfles open staan?

Vraag gesteld door onthemove op 16 mei 2020

Dit om tijdens het rijden de boiler te laten opwarmen. Wat geeft de wet in Nederland en in het buitenland aan?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Volgens Europese richtlijnen 2001/56/EG met de aanvullingen van de richtlijnen 2004/78/EG en 2006/119/EG, is een veiligheidsinrichting nodig die bij het afbreken van een gasleiding, als gevolg van een ongeval, verhindert dat ongewild gas kan wegstromen.

Kampeerauto's die zijn uitgerust met:

  • een Duo- of MonoControl CS met crashsensor, of
  • de SecuMotion, allen van Truma of
  • de Crash Protection van Top Tron

voldoen aan de norm, onder voorwaarde van vakkundige installatie. Het is dan mogelijk dat de gasinstallatie in heel Europa tijdens het rijden mag worden gebruikt. Voor voertuigen van vóór bouwjaar 01-2007 bestaan er geen beperkingen voor de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden.

Let op: In Frankrijk is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden alleen toegestaan in voertuigen met een typekeuring die voor het eerst geregistreerd zijn vanaf 01-01-2007. Bij oudere voertuigen is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden ook in combinatie met een veiligheidsafsluitinrichting in Frankrijk niet toegestaan.

 


***

 

 

 

Reactie van Nico ten Wolde:

 

 

Mag je met opengasfles rijden met caravan? Ik rijd nu met gesloten gasfles. Ik heb nu fietsen op de caravandissel staan, als ik op een overnacht camping kom en gas wil gebruiken voor verwarming en koken moet ik de fietsen van de caravandissel halen om mijn gasfles te kunnen openen, dit is lastig; kunt u mij advies geven? Ik zat zelf te denken aan GasStop.

 


***

 

 

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

 

Er bestaat geen 'wet' in Nederland waarin het gebruik van gas voor kampeerdoeleinden geregeld is. Er is dan ook geen toezicht op.

In het buitenland kan men wel eens wat lastiger zijn. Zie het antwoord van Leo.