Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelkast camper koelde niet tijdens rijden. Defect was afgeknipte(?) draad onder dashboard.

Vraag gesteld door niesko op 25 september 2015

Onderzoek garage begon met uit- en inbouwen koelkast. Vervolgens nazien omvormer. Uiteindelijk bleek draad onder dashboard onderbroken te zijn.
Mijn vraag is, kost uit- en inbouwen koelkast 4 uur? Volgens garage was stroomvoorzienig tot koelkast in orde, maar als draad onder dashboard is onderbroken kan dat dan? Totaal in rekening gebrachte uren 9.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De koelkast in uw camper deed het niet op 12V.

Om de oorzaak van dit probleem te achterhalen is het belangrijk om te weten hoe de schakelingen lopen.

Normaal gesproken werkt een koelkast in een camper uitsluitend op 12V als de motor loopt om te voorkomen dat de accu wordt leeg getrokken. Dit wordt bereikt door de B+ van de koelkast te schakelen via een relais die wordt aangestuurd door de D+ aansluiting. De koelkast krijgt dus stroom als de motor loopt en als er 12V aanwezig is op de B+ en de D+ aansluiting.

Blijkbaar was bij uw camper de B+ of de D+ niet aanwezig waardoor de koelkast niet werkte en is het de vraag of de koelkast terecht is uitgebouwd.

Het is voor mij niet mogelijk een oordeel te vellen over de reparatietijd omdat ik niet weet waar de uren aan besteed zijn en om welk merk/type camper het gaat.  Omdat de oorzaak uiteindelijk in een defecte draad onder het dashboard zat had de koelkast waarschijnlijk niet gedemonteerd hoeven worden.

 

 ***

Reactie van ml de haas:

Je kunt je dus afvragen of de diagnose wel op een efficiënte manier tot stand is gekomen. Ik denk dat je bij draaiende motor had kunnen controleren of de koelkast in de 12 volt stand wel spanning kreeg.
Met een deugdelijk bedradingsschema had de 12 v toevoer gecontroleerd kunnen worden; van de stroombron tot aan de stroomafnemer. Het komt mij voor dat dit dniet meer dan een uur had hoeven kosten.
Maar vergeet niet dat dit een opmerking achteraf is.
Als de wasmachine thuis het ineens niet meer doet, controleer je doorgaans eerst de zekering en/of de aardlekschakelaar voordat je machine open maakt.