Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klapband 'overjarige' banden

Vraag gesteld door Bas van der Zwaan op 16 augustus 2017

Op weg naar onze vakantiebestemming kreeg de caravan een klapband. Na montage reservewiel (door ADAC) begonnen na 400 km de problemen bij de andere band (zelfde merk/type). De staaldraad kwam van binnenuit naar buiten. Bij de garage in Oostenrijk hadden ze zoiets nog nooit gezien. Bij nader onderzoek bleken de banden al zes of zeven jaar oud te zijn (week 43 2006) toen ze enkele jaren geleden als nieuw aan ons werden verkocht.
Sta ik juridisch gezien sterk als ik de bandenhandel aansprakelijk stel?
Banden: Roadstone Radial SV-820 185R14 102/100P 65psi
Caravan was niet te zwaar beladen en de bandendruk was conform advies van de bandenhandel (3,5 bar)

Met vriendelijke groet,

Bas van der Zwaan

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uit uw verhaal blijkt dat de geklapte banden ongeveer 10/11 jaar oud zijn. Een dergelijke leeftijd van de banden hoeft op zich geen reden te zijn om aan te nemen dat de klapband daar aan te wijten is. Echter, normaliter is het wel zaak om banden van ongeveer zes jaar oud extra aandacht te geven en bij tien jaar uit voorzorg te vervangen.

U moet onderzoeken wat u koopt. Houdt de verkoper informatie achter die voor u van belang is dan kunt u hem daarop aanspreken. Om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of te ontbinden moet u bewijzen dat de verkoper niet alles eerlijk heeft verteld. Dat bewijs leveren is lastig.

Daarnaast is het controleren van de staat van een band (of die nieuw of niet nieuw is) makkelijk te zien ten tijde van de aankoop. Er staat immers ook een weeknummer en jaartal op de band waaruit makkelijk opgemaakt kan worden of het een nieuwe band betreft. Bij een eventuele juridische procedure zou u dat tegengeworpen kunnen worden. Ook speelt de onderhoud van de caravan een grote rol in de vraag of u de verkoper aansprakelijk kunt stellen. De caravan is inmiddels alweer enkele jaren in uw bezit. De vragen omtrent onderhoud van de caravan spelen ook een rol in deze. Is er bijvoorbeeld jaarlijks onderhoud gepleegd? Is er vlak voor vertrek nog een controle uitgevoerd?

Resumerend zal de aansprakelijkheid van de verkoper gelet op de omstandigheden van dit geval niet (snel) aangenomen worden.***

Reactie van Bas van der Zwaan:

Dit antwoord bevreemd me eningszins. Ik vind de volgende vraag relevanter: Mag een bandenhandel banden als nieuw verkopen (terwijl ze al een twijfelachtige leeftijd hebben), zónder de leeftijd hierbij te vermelden?***

Reactie van Marika Oliviera:

U vraagt zich af of een bandenhandel een band als nieuw mag verkopen terwijl de band een twijfelachtige leeftijd heeft op dat moment.

Een verkoper heeft een mededelingsplicht. Hij moet strikt genomen vertellen wat hij weet over bijvoorbeeld een band. Daarbij mag geen onjuiste informatie verstrekt worden uiteraard. Als ik kijk naar de feiten en omstandigheden van uw geval zal er dus nog altijd een verband aangetoond moeten worden tussen de klapband(en) en de volgens u onjuiste informatie over de banden. Daarnaast moet u ook kunnen bewijzen dat de verkoper onjuiste informatie heeft gegeven. Dat is in dit geval mijns inziens onmogelijk waardoor deze zaak juridisch gezien niet stand zal houden.