Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe wordt het maximale trekgewicht bepaald?

Vraag gesteld door Wim Sch op 6 februari 2017

Ik heb een Opel Zafira 1.8 Elegance uit 2002; gewicht 1345 kg, 92 kW. Maximale massa aanhanger 1300 kg. Hiermee mag ik mijn Wilk caravan van 1300 kg trekken. Ik wil een Opel Zafira 1.8 Cosmo uit 2010 kopen; gewicht 1403 kg, 101 kW. Maximale trekgewicht bij deze zwaardere en sterkere auto is echter 1200 kg; hiermee mag ik mijn caravan dus niet trekken. Hoe is dit te verklaren?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom een nieuw aan te schaffen auto met een sterkere motor toch minder mag trekken dan uw huidige auto.

Eigenlijk is dat niet door buitenstaanders uit te leggen, want de fabrikant van de auto bepaalt op een gegeven moment wat het maximum toelaatbare trekgewicht gaat worden. Dat doet hij niet alleen op basis van de trekkracht van de motor, maar ook aan de hand van sterkteberekeningen en testen van de componenten en de capaciteit van het koelsysteem.

Hij bepaalt de maximale treinmassa die hij verantwoord acht voor zijn product. Als we daar de maximale toegestane voertuigmassa vanaf trekken, dan blijft de maximale toegestane aanhangwagenmassa over.

In uw geval mag de oude Zafira 3270 kg verplaatsen en de nieuwere 3275 kg, dus in feite zit er niet zoveel verschil tussen de twee. Dat is ook te zien aan de maximale trekkracht van de motor die nauwelijks verschilt.

Dus als de auto motorisch niet veel verandert maar wel zwaarder wordt, gaat dit ten koste van het trekgewicht.