Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grondspeling mover caravan

Vraag gesteld door zomernacht op 5 juli 2018

Betreft Wilk Vida 490 bouwjaar 2011.
Merk chassis: BPW type vario 1
Ik heb deze caravan gekocht in 2012 en mijn mover (truma se) door caravandealer over laten zetten. De grondspeling van de mover is 85 mm! Dealer heeft daar niets van gezegd of opgemerkt.
Inmiddels al enige keren veel te klein gebleken!! Zelfs een keer langs de weg in zuid Italie de mover vrij moeten maken vanwege een flinke kuil die ik niet kon ontwijken waardoor de mover het wiel bokkeerde.
Mij is geadviseerd een andere mover te laten monteren, en deze achter het wiel te plaatsen ipv voor. Echter ben ik nog niet geheel overtuigd of de grondspeling daardoor aanzienlijk beter wordt.
Aan vervanging mover, en daardoor vervoegde afschrijving van mijn huidige mover hangt een prijs hetgeen mij doet twijfelen.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft een grondspeling van 85 mm geconstateerd tussen de mover en het wegdek. Dat is volgens het installatievoorschrift van de Truma SE te weinig. De waarde hoort 110 mm te zijn.

Het is natuurlijk mogelijk dat de kwaliteit van het veersysteem (doorzakken) er toe heeft bijgedragen dat deze waarde ontstaan is. En grote kuilen kunnen ook bij een goed gemonteerde mover problemen geven.

Alvorens een andere mover aan te schaffen en te monteren moet eerst gecontroleerd worden of er voldoende bodemvrijheid aanwezig is. Die waarden zijn in de diverse handleidingen terug te lezen. Een goede inbouwer zal daar rekening mee houden en kent die waarden wel uit zijn hoofd.