Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

gewicht camper

Vraag gesteld door werknietmeerverkeer op 5 november 2018

ik heb een camper gekocht die bij weging zwaarder is dan het max.toelaatbare gewicht volgens kenteken en voor een B rijbewijs De verkoper wil hem niet terug nemen Wat nu te doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een camper gekocht, welke meer blijkt te wegen dan het Toegestane Maximum Massa (TMM) op het kentekenbewijs, waardoor u de camper niet mag besturen met uw rijbewijs (categorie B?). U vraagt zich af of u de koop ongedaan kunt maken.

Alvorens uw vraag te beantwoorden, ontvang ik graag eerst de navolgende aanvullende informatie;

  • Heeft u de camper bij een camperbedrijf (BOVAG) gekocht?
  • Heeft de verkoper onjuiste informatie verstrekt over de camper en/of informatie achtergehouden?
  • Wat is het kenteken van de camper?
  • Wat is het gewicht volgens de weegbrug?
  • Over welk rijbewijs beschikt u?

 


***

 

 

 

Reactie van werknietmeerverkeer:

 

 

ik heb de camper gekocht bij een camperhandelaar op zijn site adverteert hij met camperspecialist geen Bovag lid zover ik weet.
De verkoper heeft onjuiste informatie verstrekt want naar aanleiding van de vraag van mijn vrouw of je met deze camper mag rijden kregen wij te horen dat dat geen enkel probleem is want indien iets te zwaar je geen problemen ondervind want je mag 10 tot 15 % te zwaar zijn.
Het kenteken van de camper is 69-BBN-3
Het gewicht volgens de weegbrug is 3535 kg.
BE
Deze handelaar verkoopt in bemiddeling wij hebben hem aansprakelijk gesteld voor de problemen met deze camper, hij aanvaard dit niet daar hij slechts bemiddelt. We hebben hem aangeboden de camper terug te nemen maar dat kan hij niet omdat hij al heeft afgerekend met de vorige eigenaar.
Wel heeft hij na aandringen van ons de camper terug in verkoop genomen zonder daar verkoopprovisie of andere kosten voor in rekening te brengen.
Met vriendelijke groet

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Het door u opgegeven kenteken blijkt onjuist. Kentekenregister RDW geeft immers geen resultaat. Verzoek u het juiste kenteken op te geven.

 


***

 

 

 

Reactie van werknietmeerverkeer:

 

 

sorry het kenteken is 69-NBB-3

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Massa rijklaar bedraagt 3095 kg. In de praktijk wijkt het werkelijke gewicht af.

Rijklaar gewicht
Het rijklaar gewicht van de kampeerauto conform VO (EU) 1230/2012 omvat het leeggewicht van het voertuig (het eigen gewicht van het voertuig (inclu- sief bestuurder (75 kg) en een 90 % volle dieseltank) en de volgende basis- uitrusting: een gevulde watertank (met een gereduceerde inhoud tijdens de rit, zie hiervoor de technische gegevens), een volle aluminium gasfles met 11 kg inhoud en een kabelhaspel.

Verschil in gewicht
Vraag is nu waar het grote verschil in gewicht - rijklaar vs daadwerkelijke gewicht - wordt door veroorzaakt? Hoe heeft u de camper gewogen? Volledig bepakt inclusief inzittenden? Of nagenoeg leeg (kastjes als watertank/afvalwatertank leeg)? Zitten er wellicht veel opties en accessoires op/aan de camper (dakluifel, zonnepanelen, schotel, etc)?

 


***

 

 

 

Reactie van werknietmeerverkeer:

 

 

er zitten inderdaad veel accessoires op waarvan ik niet wist dat het niet standaard was en dat dit dus de camper extra zwaar maakt. Waar het mij omgaat is dat de verkoper mij een camper heeft verkocht waar ik niet mee kan en mag rijden zoals ik u al eerder meldde. Hij weegt leeg zonder bestuurder met een 90 % volle dieseltank en met 1 gasfles en zonder haspel enz.enz, 3535 kg
Hij staat inmiddels weer bij de verkoper te koop maar ik krijg mn geld pas terug als hij verkocht is. En dat is nu precies waar het omgaat de verkoper heeft mijn inziens niet tegoedertrouw gehandeld en wil mij verder niet tegemoetkomen dan de camper weer in verkoop te nemen. Ik ben van mening dat hij mij niet juist heeft ingelicht over de camper zijn verweer daarop is dat hij de campers niet weegt maar uitgaat van wat op het kenteken staat verder beweerde hij dat je gerust 10 tot 15 % mag overschrijden. Toen wij de camper terug brachten voor verkoop en ik hem meldde dat ik met deze camper de weg niet op kan zij hij doodleuk "het kan wel je krijgt alleen een boete als je aangehouden wordt" !!!!!

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Vraag is nu met wie u destijds de koopovereenkomst bent aangegaan? Wat staat er hierover op de koopovereenkomst vermeld?

Wellicht kunt u mij per e-mail een afschrift van de koopovereenkomst doen toekomen, opdat ik met u mee kan kijken.

Vervolgens kan ik beoordelen welke rechtsmiddelen u eventueel ter beschikking staan.