Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ECE 70-markering Spanje

Vraag gesteld door Henk49 op 9 november 2016

In de KCK van november 2016 staat dat deze borden in Spanje enkel gevoerd dienen te worden als de combinatie langer is dan 12 meter én zwaarder dan 7500 kg. in tegenstelling tot eerdere berichten waarbij alleen de lengte bepalend was. Voor informatie wordt verwezen naar uw site; echter daarin wordt weer niét gesproken over het gewicht. Wat is nu de juiste regel.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de ECE 70-markering in Spanje.

Dank voor uw bericht. De info in de KCK is juist. De ECE 70-markering is dus niet alleen lengte maar óók gewicht afhankelijk. Deze markering is dus meer gericht op vrachtverkeer en niet voor recreatief bezoek zoals een auto en caravan combinatie. Gedateerde info passen we uiteraard aan en vernemen we graag wanneer er een aan onze aandacht is ontsnapt. Nogmaals dank voor uw bericht.

 


***

 

 

 

Reactie van Speliers:

 

 

Wij hebben dat artikel wat betreft de ECE 70 markeringsborden in Spanje ook gelezen in de KCK november 2016 blz 11 waar duidelijk staat dat het voor een auto-caravancombinatie langer dan 12 meter maar onder de 7.500kg niet nodig is om deze borden aan te brengen.
Toen ik op de website van ANWB onder 'verkeersregels in Spanje' ging kijken stond daar weer heel wat anders, er staat daar dat een auto-caravancombinatie langer dan 12 meter verplicht is om deze borden te voeren, er wordt niet over het gewicht van de combinatie gepraat.
Wij hebben het ANWB gevraagd welke regels er nu de juiste zijn, en kregen als antwoord van Mevrouw Lisette Schreuder ANWB Senior juridisch expert dat de vermelding onder 'verkeersregels in Spanje' juist is en er dus met een combinatie langer dan 12 meter ongeacht het gewicht de betreffende markering moet worden aangebracht achterop de caravan.
Wij hopen dat er een correctie geplaatst wordt door het ANWB om dure vergissingen ( boetes ) uit te sluiten

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:

 

 

De in de KCK eerder genoemde verkeersregel omtrent de ECE 70 markeringsborden in Spanje blijkt met terugwerkende kracht tóch onjuist te zijn geweest. De 'verkeersregels in Spanje' in de ANWB Landeninformatie is actueel en correct en spijt het ons dat we tussentijds tóch op het verkeerde been zijn gezet.

 


***

 

 

 

Reactie van JaJong:

 

 

Bij landeninformatie Spanje van de ANWB staat; op te letten dat de ECE-70 markering op het bord aangebracht moet zijn en, dat de borden bij de Fa. Heuts zijn te bestellen. De borden die ik echter van de Fa Heuts heb ontvangen hebben geen ECE-70 markering. Vraag: * Hoe belangrijk is die markering. * Hoe breng ik die borden demontabel aan op een Fendt 2015 waar geen enkele plaats voor is.

 


***

 

 

 

Reactie van Lisette Schreuder:

 

 

Ik begrijp dat u een auto-caravancombinatie langer dan 12 meter heeft. U moet dan inderdaad twee gele, roodomrande, markeringsborden op uw caravan aanbrengen. De afmetingen moeten 30 x 25 cm zijn. U kunt ook kiezen voor één lange markeringsplaat van 130 x 25 cm.

Alleen markeringsplaten met enigszins afwijkende afmetingen, bijvoorbeeld 56 x 20 cm of 113 x 20 cm moeten zijn voorzien van het ECE-70 keurmerk.

In het algemeen zullen aangeboden markeringsborden en/of –stickers voldoen aan de eisen van het ECE-70-keurmerk. Uit het bovenstaande leid ik af dat als u markeringsplaten van 30 x 25 cm of één van 130 x 25 cm heeft, dat deze niet per se voorzien te hoeven zijn van een ECE-70 keurmerk. Ik raad u aan de markeringsplaten 30 x 25 cm of één van 130 x 25 cm te kopen.

Voor het niet hebben van markeringsborden en/of –stickers kan een boete worden opgelegd. De hoogte ervan is op dit moment niet bekend.

 


***

 

 

 

Reactie van MvLoo:

 

 

Graag wil ik een aanvullende vraag stellen. Op diverse sites lees ik ook het volgende: " De platen moeten gemaakt zijn van aluminium met een dikte van 1.4 mm (± 0,1) mm". Dit lees ik niet op de ANWB site en vraag me af of stickers ook toegelaten worden?

Ook worden er verschillende maten verkocht in campingwinkels maar de maat 30x25 kom ik dan weer niet tegen, overigens ook niet in het artikel over de ECE 70 markering op de ANWB site. Ik kom bij zo'n beetje alle (camping)winkels de maat 56x20 tegen maar daar staat dan weer geen ECE-70 keurmerk op. Ik ben echt de weg kwijt in deze :-(

 


***

 

 

 

Reactie van Cathy Lutgert:

 

 

U heeft op diverse websites gelezen dat de markering van aluminium moet zijn met een dikte van 1.4 mm. Nu vraagt u zich af of stickers ook zijn toegestaan.

Aan de markeringsplaten worden diverse eisen gesteld. die hebben onder andere te maken met de afmeting van de markering en de mate van slijtvastheid. Bij deze eisen kan ik de eis van aluminium en een dikte van 1.4 mm niet terug vinden.

De afmeting 56x20 mm is toegestaan. Ik ben op Google een aantal leveranciers tegengekomen van de markering 56x20 mm in stickervorm met een ECE70 goedkeuring. Waaronder bij Obelink en 2cheap.

 


***

 

 

 

Reactie van AdriaanM:

 

 

Ik rij nu gedurende 13 jaar en dat 2x per jaar door Spanje met een auto caravancombinatie. Meestal tot Benidorm. Zelden zie je een caravan met een gele plaat. Het blijft koffiedik kijken voor mij.

 


***

 

 

 

Reactie van William P.:

 

 

Inmiddels staat bij Verkeersregels in Spanje dat de markering verplicht is voor campers langer dan 12 meter. Auto-caravancombinaties worden in dit kader niet meer genoemd. Ik zie inderdaad op nieuwe grotere caravans hier in Spanje de markering niet meer, maar kan nergens vinden dat de wetgeving op dit gebied gewijzigd is. Kunt u bevestigen dat dit het geval is?

 


***

 

 

 

Reactie van Cathy Lutgert:

 

 

Bij wat ons bekend is, is er niets gewijzigd m.b.t. de markeringsplaten. Deze zijn niet alleen verplicht voor grote campers, maar ook voor combinaties langer dan 12m. Zo hebben we dat ook in onze teksten vermeld, in tegenstelling tot wat er in uw bericht staat. Maar voor de zekerheid zullen we dit nog eens verifiëren. Echter:het feit dat veel mensen de platen niet aanbrengen en er ook geen boetes uitgedeeld worden, wil niet zeggen dat de platen niet verplicht zijn!

 


***

 

 

 

Reactie van Leon56:

 

 

Als ik bijgevoegd bestand vertaal is het alleen voor vrachtwagen, of als de combinatie zwaarder is dan 3500 kg
http://www.dgt.es/Galerias/seguridad-vial/formacion-vial/cursos-para-profesores-y-directores-de-autoescuelas/XVIII-Curso-de-Profesores/Reglamentacion-vehiculos-pesados.pdf

 


***

 

 

 

Reactie van AdriaanM:

 

 

Dus is de conclusie± we gaan naar Spanje met de caravan 12.05 M1 en 1600 kg. zonder gele platen