Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

caravan stallen in Kroatie, moet je dan invoerrechten betalen.

Vraag gesteld door PeterR1965 op 20 november 2017

Wij gaan al jaren naar Kroatie op vakantie en willen onze caravan daar gaan stallen, moet onze caravan ingevoerd worden en zo ja wat kost het en waar kunnen we dat doen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Wij hebben hier eerder vragen over ontvangen van leden en daaruit kwam het volgende:

Om de douanestatus EU en het bewijs van de betaling van de BTW in Nederland aan te tonen is het overleggen van een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs van de betreffende camper of caravan voldoende.

De betreffende camper of caravan in Kroatië moet natuurlijk wel voorzien zijn van de Nederlandse gele kentekenplaten die corresponderen met het overgelegde kentekenbewijs. Door het overleggen van een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs staat vast dat de invoerrechten en omzetbelasting in Nederland zijn betaald. Hierdoor zijn het goederen in het vrije verkeer van de EU en hoeft er geen invoerrecht en omzetbelasting te worden betaald.

Er zou geen kentekenbewijs door de RDW kunnen worden afgegeven wanneer deze betalingen niet hadden plaatsgevonden. Aangeraden wordt om naar het dichtstbijzijnde douanekantoor te gaan.

Praktijk

In de praktijk wil het nog wel eens anders gaan. Leest u daarom ook eens het verslag van een lid met vergelijkbare ervaringen.