Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Werkelijke massa caravan i.r.t. techn. max. massa AHW

Vraag gesteld door P. van Duppen op 11 augustus 2021

In Nederland geldt als ik mij niet vergis voor de toets of de techn. max. massa AHW zoals die op het kenteken van de trekkende auto is vermeld niet overschreden wordt, de werkelijke massa op de assen van de aanhanger. Het deel op de kogel (mits binnen de geldende marges), telt hierin niet mee. Wordt deze benadering in andere Europese landen ook zo gehanteerd?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of binnen de Europese landen de massa die op de kogeldruk rust niet meetelt in de toegestane maximum massa.

De regelgeving is hier heel helder in, en deze is gelijk voor alle Europese landen inclusief Nederland. De maximum toegestane massa zoals die op het kenteken vermeld staat, mag niet overschreden worden. Dit kan overigens een lagere waarde zijn dan de technische maximum massa. De kogeldruk mag hier niet vanaf gehaald worden, dit gewicht hoort bij de massa van de caravan of aanhanger. U moet het zo zien dat de caravan of aanhanger op een weegbrug gezet kan worden en dan gewogen wordt. Is het gewicht dan hoger dan de maximum toegestane massa die op het kenteken staat, dan bent u te zwaar beladen. Zo werkt het in Nederland, en ook in de overige landen van Europa.