Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weigerende achteruitrijautomaat

Vraag gesteld door C. Govaert op 25 september 2021

Onze Fendt caravan met Alko-as 1700 kg de terugrijautomaat weigert regelmatig (blokkeert volledig) al 5-6 keer terug bij dealer, probleem blijftDealer kan het niet oplossen. Rij zelf al 50 jr
met aanhangers/caravan weet goed dat je niet te
bruusk achteruit moet, eerst even terug uit de oplooprem trekken. Voelen ons niet veilig op de weg. Kunnen jullie oplossing/oorzaak geven

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft problemen met de achteruitrijautomaat van uw Fendt caravan. Deze weigert regelmatig en daarbij blokkeren de wielen, u zou graag een oplossing hiervoor willen.

De achteruitrijautomaat is een voorziening in de remtrommels, die er voor zorgt dat de remvoeringen niet de trommel kunnen raken, tijdens het achteruit rijden.

Het ligt dus het meest voor de hand dat het probleem in deze voorziening gezocht moet worden.

U geeft aan dat de dealer het niet kan oplossen, u geeft echter niet aan wat er allemaal aan vervangen of gerepareerd is, tot nu toe.

Mijn advies zou zijn om eerst de remvoeringen inclusief alle veren en hevels voor de achteruitrijautomaat te laten vervangen. Tevens kan men dan meteen het binnenwerk en de ankerplaat goed schoon maken en ervoor zorgen dat alle bewegende delen goed gangbaar zijn.

Uiteraard moeten ook de trommels goed gecontroleerd worden en bij teveel slijtage, ook vervangen worden.

Normaal gesproken zou na een dergelijke ingreep de achteruitrijautomaat weer goed moeten functioneren.