Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trillen van camper

Vraag gesteld door op 14 juli 2021

Ik heb een camper een chausson welcome 50
1.9TD Ducato uit 1998.

Nu is er een probleem.
Dat hij gaat trillen/ schokken tussen de 60 en 80 km.
Ik heb er al twee aandrijfassen onder laten zetten.(gebruikte)
Één maand geleden nieuwe banden.
Tijdens de vakantie naar Frankrijk /Noord-spanje
Was het het ergste als we de berg opgingen. (Tussen  60-80 km)
Op de terug reis wordt het erger.
Wat zou het kunnen zijn ?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een camper op basis van een Fiat Ducato 1.9TD uit 1998. Vooral tijdens bergop rijden heeft u last van trillen/schokken.
De aandrijfassen zijn reeds vervangen, maar dat heeft geen resultaat gegeven.

Om hier de oorzaak van te achterhalen zal in eerste instantie beoordeeld moeten worden of er sprake is van probleem in motor, de aandrijving, of ophanging. Trillingen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van defecte motor-of versnellingsbak steunen, versleten delen van de ophanging, maar ook een uitlaat die niet goed in de rubbers hangt of iets anders wat tegen de carrosserie trilt.

Maar omdat u de term schokken gebruikt valt ook niet uit te sluiten dat er sprake is van een motorisch probleem. Een gebrek aan brandstof, of problemen met het inspuitsysteem kunnen er voor zorgen dat de motor gaat schokken of dat u trillingen ervaart.

Zeker omdat het probleem onder belasting en vooral bergop op lijkt te treden is het misschien niet onverstandig om een garage op te zoeken in de buurt waar u het meeste hinder ondervindt van het probleem.

Vaak kan een monteur tijdens een proefrit wel vaststellen in welke hoek de eerste verdenkingen van een dergelijk probleem liggen. Verder onderzoek zal dan uit moeten wijzen wat nu echt de oorzaak is van dit euvel.