Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stormband soort en beste optie

Vraag gesteld door op 8 juli 2021

Omdat we steeds vaker in Zeeland aan de kust zijn, zie ik veel voortenten waarover in volle breedte een universele stormband is gespannen.
Het merk Isabella heeft echter een systeem waarbij
deze op beide hoeken en midden stok over de verbindingen is gegespt en dan omlaag aan de grondharing is verankerd, zodat frame niet omhoog kan. Welke optie heeft uw voorkeur ( zeker bij harde wind/ storm.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U gaat naar Zeeland op vakantie en u vraagt zich af op welke manier u de voortent het beste tegen storm en harde wind kunt beveiligen.

Over het algemeen is de ervaring dat een stormband over de volledige breedte de beste resultaten biedt. Zo'n Universele stormband is ook nog eens voorzien van speciale veren om harde klappen op te vangen en er voor te zorgen dat het geheel ook een beetje meeveert met de wind.

Nadelen zijn er ook, bij een stormband over de gehele breedte is er een groter risico op beschadiging van het tentdoek door wrijving van de band over het tentdoek. Ik zou daarom altijd adviseren om er speciale beschermstukken bij te nemen. Deze verlagen het risico op beschadigen aanzienlijk.

Het systeem van Isabella, geeft waarschijnlijk bij heel harde wind een iets minder goed resultaat, maar het risico op beschadiging van wrijving op het tentdoek is hier natuurlijk niet aanwezig. Daarnaast is het een systeem wat van buitenaf natuurlijk niet zichtbaar is. Wat dit systeem niet heeft zijn veren om de harde klappen op te vangen.

Een echte voorkeur geven is daarom lastig. Kijken we puur en alleen naar de werking bij echt harde wind, dan heeft het systeem met de band over de breedte in combinatie met de verende werking wel mijn voorkeur.