Reactie op artikel over LPG in de Camper
Vraag gesteld door F. Vermunt op 16 november 2021
In het online artikel over lpg in de camper word gesteld dat een LPG installatie tbv koken niet is toegestaan. Kunnen jullie hier de wetgeving op naslaan? Wat is volgens u een LPG installatie tbv verwarmen of koken. Ik heb een onderbouw tank oftewel een dampgastank tbv koken, koelkast en andere accessoires. Volgens mijn beleving is dit gewoon toegestaan. Ik heb ook een buitenvuller op deze tank aangesloten met en uiteraard 80% stop. Het reduceerventiel is een gecombineerde met crashcontroller zodat het gas afgesloten word bij een aanrijding. De koelkast is in gasbedrijf tijdens het het rijden. De rest in uw artikel wat betreft vullen etc aan de pomp ga ik in mee maar ik vondt het verbazend hoe stellig er gesproken word over wat wel of niet is toegestaan zonder wetsartikelen te benoemen.
Antwoord van Mickel
ANWB ExpertU heeft een online artikel gevonden waarin staat dat een LPG installatie die gebruikt wordt om te koken, niet is toegestaan.
Die informatie is correct. Het is in Nederland niet toegestaan een LPG installatie in een personenauto of bedrijfswagen te hebben die voor andere doeleinden gebruikt wordt dan primair de aandrijving van het voertuig.
Mocht de LPG installatie aangebracht zijn voor het aandrijven van de motor, dan mag er alleen een aftakking gemaakt worden voor verwarming van het voertuig, niet om te koken.
Er bestaat in Nederland ook geen speciale gaskeuring, de LPG installatie maakt onderdeel uit van de APK keuring. Een installatie zoals u dus beschrijft, is niet toegestaan.
Dit staat beschreven in de regeling voertuigen Artikel 5.2.10
Deel deze pagina