Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rammels in de camper

Vraag gesteld door J. van Eck op 5 november 2021

In 2020 kocht ik een nieuwe Adria Twin Supreme. Met alle accesoires ruim € 90 000. Vanaf het begin viel mij op dat er veel rammels in zitten. Voor een groot deel ligt de orzaak voor de hand en heb ik het zelf op kunnen lossen. Er blijft echter nogal wat over waarvan ik de oorzaak niet kanvinden.
De vraag is nu:wat mag ik van een nieuwe dure 2020 camper verwachten? Rammelvrij? Voor alle duidelijkheid  ik bedoel rammels in een lege niet geladen camper. A
Onder die omstandigheden hoeft het wegdek maar weinig oneffenheden te vertonen of het lawaai begint.
Als ik de oorzaak van deinmiddels verholpen rammels zie dan kan ik alleen maar zegen dat Adria er weinig of niets aan heeft gedaan om.dit soort lawaai te voorkomen
Verwacht ik te veel of is aanspraak op garantie terecht?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Adria kampeerauto uit 2020 en vanaf het begin valt het u op dat er veel rammels in zitten. Een aantal rammels heeft u zelf op kunnen lossen, maar er zijn ook rammels te horen waarvan de oorzaak onduidelijk is. U vraagt zich nu af wat u van een een nieuwe kampeerauto mag verwachten.

Rammels zijn vaak een subjectief begrip, wat voor de een een normaal geluid is, ervaart de ander als uitermate storend.

U mag in ieder geval van een nieuwe kampeerauto verwachten dat het hang en sluitwerk goed en stevig afsluit, dat panelen en wanden en allerlei aanbouwdelen deugdelijk vast zitten.

In sommige gevallen kan het best zijn dat een onbeladen kampeerauto wat meer rammelt dan in beladen toestand. Een kampeerauto zal echter in de meeste gevallen beladen gebruikt worden. Rammels kunnen dus eigenlijk het best beoordeeld kunnen worden met een normale gemiddelde vakantie uitrusting. die evenredig over het voertuig geplaatst is.

Uiteraard speelt de toestand van het wegdek ook een rol, Ervaart u rammelende geluiden bij een glad wegdek met normale hobbels, dan zal dit zwaarder aangerekend kunnen worden dan dat er iets rammelt wanneer u over een weg met klinkers of bijvoorbeeld kinderkopjes rijdt.

De praktijk leert dat nadat een kampeerauto de fabriek verlaat, een grondige afleveringsbeurt waarbij alles nog eens goed nagelopen en afgesteld wordt soms veel kleine ergernissen kan oplossen. Wellicht is dit bij uw kampeerauto niet of niet goed uitgevoerd.

Anderzijds is het bij een kampeerauto heel lastig te voorkomen dat (vooral op slecht wegdek) er nooit wat rammelt, Het is een beetje inherent aan de constructie,
Onnodige rammelende delen die optreden bij een normaal wegdek en bij een normale belading hoeft u echter niet te accepteren.

Een aantal zaken heeft u zelf al opgelost, toch is het beter om in dit soort situaties zo snel mogelijk met de verkopende partij in gesprek gaan en hen vragen de problemen die u ervaart op te lossen.

Mochten de problemen dan niet naar uw wens opgelost worden en is het bedrijf bij de BOVAG aangesloten,  dan zou u altijd nog kunnen overwegen om uw klacht aan de geschillencommissie https://www.anwb.nl/juridisch-advies/koop-en-onderhoud/juridische-stappen/geschillencommissie-voertuigen voor te leggen. Een onafhankelijk deskundige kan dan beoordelen of de geluiden die u ervaart wel of niet acceptabel zijn.