Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Prijs gemiddelde camper

Vraag gesteld door op 16 mei 2021

Prijs van een gemiddelde camper. Kosten verzekering en wegenbelasting onderhoud van een camper.
 

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt wat meer inzicht hebben in de kosten van een camper.

Die zijn er in vele maten en soorten en van zeer verschillende leeftijden. Kampeerauto's kunnen heel oud worden als ze goed zijn onderhouden en binnen gestald. De afschrijving gaat daarmee alle kanten op van zo'n € 100-500 per maand. Maar u vraagt met name een indicatie van de overige kosten.

De meeste kampeerauto's worden nog casco verzekerd omdat ze lang veel waard blijven. Ook hier is no claimkorting van toepassing. Om toch een idee te geven voor een gemiddelde camper met wat opgebouwde no-claim korting: € 100 per maand.

Voor de wegenbelasting hangt het er van af of u gebruikt maakt van het kwartaaltarief en/of schorsing, maar ook hier bent u al snel € 100 per maand aan kwijt.

Voor het reparatie, onderhoud en de banden maakt het veel uit of het alleen de autotechnische basis betreft, het aantal kilometers dat u rijdt en de leeftijd en kilometerstand waarmee de kampeerauto wordt aangeschaft. De opbouw verdient ook aandacht, grofweg is daarmee het totale onderhoud zo duur als een bestelwagen met caravan. Om het rekenen makkelijk te maken zou ik zeker € 100 per maand aanhouden, maar de kosten kunnen bij een gebruikte camper snel oplopen. Houdt daarom een potje achter de hand voor als er een keer een dure reparatie komt.

Met de brandstofkosten en stalling heeft u het plaatje dan aardig compleet.