Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Omvormer doorgebrand, alle zekeringen heel

Vraag gesteld door H. Bralten op 28 december 2021

Toen ik gisteren spanning op mijn caravan zette Brande de omvormer (dometic 192 01/02) door. De zekeringen waren allen nog heel! Naar mijn  idee zouden de zekeringen eerst moeten smelten maar dat is dus niet gebeurd. Wat is uw advies: een nieuwe dometic kopen of een goed alternatief. Hoe kan ik voorkomen dat de omvormer defect raakt?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw Dometic omvormer is doorgebrand. Dit terwijl de zekeringen gewoon heel zijn gebleven.

Heel vreemd hoeft dit niet te zijn. De zekeringen zijn er voor, om bij het defect raken van een apparaat dat voeding krijgt van de omvormer, de stroomvoorziening af te sluiten. Tevens beschermen zekeringen tegen overbelasting van de omvormer en zorgen ze ervoor dat bij kortsluiting, apparaten niet onder stroom komen te staan.

Waarschijnlijk is dat allemaal niet aan de orde omdat de zekeringen heel gebleven zijn. Het is gewoon de omvormer zelf die stuk gegaan is, echter niet als gevolg van een defect aan een ander apparaat of door overbelasting.

Een nieuwe omvormer kopen is natuurlijk een mogelijkheid, een andere optie is wellicht uw eigen omvormer laten repareren. Er zijn bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn. Vaak is repareren voordeliger dan het kopen van een nieuwe.

Hieronder een aantal bedrijven die deze reparaties aanbieden.