Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ombouw personenauto naar kampeerauto, is een keuring noodzakelijk?

Vraag gesteld door op 25 januari 2022

Ik ben van plan om binnenkort een kampeerauto te maken van een personenauto met geel kenteken. Het is niet de bedoeling dat er een camper kenteken voor belastingkorting op komt, dus geen hefdak oid. Ik zag dat er allerlei regels zijn voor bedrijfsauto's om te moeten voldoen aan interieur design (bijvoorbeeld je mag niks vast monteren?), maar kan niet vinden of er ook regels zijn voor normale personenauto's. In principe is de bedoeling dat er een kastje en bed vast gemonteerd wordt in de auto, en de achterstoelen gaan er dan uit.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U bent van plan een personenauto om te bouwen tot kampeerauto. Ondanks dat u geen gebruik wenst te maken van het tarief voor kampeerauto's, vraagt u zich af of er bepaalde regels zijn waaraan u zich dient te houden.

Keuring

Op het moment dat er bepaalde ingrijpende wijzigingen gedaan worden aan een personenauto, ontkomt u niet aan een keuring bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

RDW

U geeft aan dat u de achterstoelen gaat verwijderen. Hierdoor wijzigt het aantal zitplaatsen. Bij dit soort wijzigingen is een aanpassing van het kenteken via de RDW noodzakelijk. Hiervoor kan een individuele keuring van toepassing zijn. Ik zou u willen adviseren om vooraf met de RDW te bespreken wat u wilt aanpassen en wat de mogelijkheden daar voor zijn. Meer informatie over wijzigingen aan een voertuig vindt u hier