Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met de caravan naar het Noorderlicht

Vraag gesteld door R. Wiewel op 7 november 2021

Ik zou komende februari met de caravan naar het noorderlicht willen. Dus boven de poolcirkel met temperaturen tot -30 of zo.

Ik heb een Knaus Südwind 500Ef van 2018. Is zoiets aan te raden (of juist af te raden) en zijn er naast de gewone voorzorgsmaatregelen nog bijzondere zaken om op te letten. Zijn er ervaringsgroepen? Hartelijk dank!

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil komende februari met de caravan naar het noorderlicht, u verwacht temperaturen tot -30 tegen te komen. U vraagt zich af of uw caravan hiervoor geschikt is.

Bij caravans wordt er een onderscheid gemaakt tussen wintergeschikt (categorie II) en winterhard (categorie III). Hiervoor is een Europese norm opgesteld te vinden onder nummer NEN EN 1645-1. Wintergeschikt is een caravan onder andere als die binnen 2 uur van 0 graden tot +20 graden opgewarmd kan worden.

In het kort komt het er op neer dat wanneer de caravan pas winterhard is wanneer de caravan binnen 2 uur van -15 graden tot +20 opgewarmd is, en dat deze temperatuur gestabiliseerd moet kunnen worden. Tevens test men of na het opwarmen of een uur na het vullen van de watertanks, het systeem goed doorstroomt en of de leidingen niet bevroren zijn.

Het is dus de vraag of uw caravan voldoet aan deze norm en of dat dan ook categorie III is. Bij Knaus kan er in veel gevallen een winterpakket bijbesteld worden, het kan dus zijn dat het halen van deze norm ook nog eens afhankelijk is van het gekozen pakket. Ik zou u dan ook willen adviseren dit met uw Knaus dealer kort te sluiten aan welke norm uw caravan voldoet.

Omdat de test niet uitgevoerd wordt bij temperaturen onder de -15 graden zal de fabrikant niet kunnen garanderen dat bij lagere temperaturen geen problemen krijgt. Daarnaast zal zo'n reis de nodige voorbereiding vergen. U bent met dit soort temperaturen altijd afhankelijk van voldoende gas(flessen) en elektriciteit.

Wij hebben geen onderzoek gedaan bij het gebruik van een caravan met dergelijk lage temperaturen, maar veel zal afhangen van de uitrusting die in uw caravan aanwezig is.

Daarnaast verwacht ik dat met ontzettend lage temperaturen een vloerverwarming ook onontbeerlijk is. Overigens moet u er rekening mee houden dat bij temperaturen onder de -25graden Celcius het glycol gehalte van de vloerverwarming verhoogd moet worden. Tevens wordt naast gas deze verwarming ook elektrisch ondersteund. Kamperen op een plek zonder voldoende voorzieningen, lijkt me geen haalbare kaart met deze temperaturen.

Uiteraard zult u bij hele lage temperaturen goed moeten zorgen dat tijdens een rit de watertanks een leidingen allemaal leeg zijn afvoeren goed droog en open zijn. Daarnaast zou u eens kunnen informeren bij speciale wintercampings en hen vragen welke voorzieningen er zijn en wat de ervaringen daar zijn.

Er bestaan wel echte wintercaravans zoals bijvoorbeeld van het merk Polar, die geven wel aan dat het deze caravans mogelijk moet zijn om met temperaturen tot -40 graden te kunnen kamperen. Of dat met uw Knaus caravan ook mogelijk is, kan ik u helaas niet garanderen.