Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal gewicht op kent. caravan verlagen

Vraag gesteld door R. Voogt op 7 september 2021

Ik heb rijbewijs B, en een volvo V60 met een maximaal gewicht (beladen) van 2130kg. nu wil ik een 2e hands caravan kopen, die weegt leeg 1130kg. max gewicht op kenteken is 1500kg. totaal zou dit neerkomen (auto+caravan) 3630kg, dit is te veel. kan ik, en is het verstandig om het max gewicht van de caravan te verlagen naar 1300kg, dan kan ik namelijk met mijn B rijbewijs deze combinatie trekken. (uiteraard ben ik mij bewust dat ik dan max 170kg in de caravan mag laden).

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een rijbewijs B, daarmee mag u een combinatie met een maximale beladen massa van 3500Kg rijden.

Het is inderdaad mogelijk om het gewicht op kenteken te laten verlagen naar een lager gewicht, bijvoorbeeld naar 1300kg. U mag deze combinatie dan rijden met uw rijbewijs B.

Uiteraard is het verstandig om de caravan wel eerst een keer leeg te wegen. Vaak zitten er namelijk allerlei accessoires op zoals een mover en een een extra accu, waardoor het ledig gewicht op papier lager is dan in werkelijkheid. Hierdoor kan het laadvermogen nog wel eens minder zijn dan u denkt. Overigens zou een verlaging van 1500kg naar 1350Kg in uw geval ook nog mogelijk zijn. Dat scheelt toch weer 50kg aan laadvermogen.