Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag tussenschot bij bestelauto worden verwijderd?

Vraag gesteld door T. Kooistra op 9 juli 2021

Ik overweeg om een Peugeot Partner te kopen en deze in te richten met een slaapplaats en een keuken. Een soort minicamper dus, maar niet een die aan de voorwaarden van de RWD voldoet. Ik gebruik hem dus als particulier (BPM betaal ik dus), dus min of meer als personenauto met 2 stoelen. De vraag is of ik in dat geval het tussenschot achter de stoelen eruit mag halen.
Het is dan eigenlijk een gewone personenauto waar 2 stoelen zijn uitgehaald.
Zowel de belastingdienst als de RDW wijzen naar elkaar en doen geen uitspraak. Kunnen jullie mij helpen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt een Peugeot Partner te kopen en u heeft de wens er een mini-kampeerauto van te bouwen. U wilt weten of u het tussenschot mag verwijderen.

Op het moment dat u grote wijzigingen aanbrengt aan het voertuig, waarbij zelfs de voertuigcategorie wijzigt, zal de auto moeten voldoen aan alle eisen die bij betreffende categorie horen.

Maakt u er een kampeerauto van, dan zijn dat alle eisen die voor een kampeerauto gelden, en bij een personenauto, zijn dat de eisen voor een personenauto.

De RDW zal dit alleen middels een keuring kunnen beoordelen of uw voertuig hier aan voldoet.

Pas als het voertuig gekeurd is, en bekend is welke voertuigcategorie uw auto gekregen heeft, komt de belastingdienst in beeld voor een eventuele betaling van de BPM en MRB.

Uw vraag of de aanpassingen aan het voertuig gedaan mogen worden, is een vraag die wij vanuit onze positie ook niet kunnen beoordelen. Dit zult u echt met de RDW moeten afstemmen.